Putin s-a săturat de eşecurile armatei ruse şi se implică direct în strategia militară din Ucraina

Vladimir Putin ar lucra în ultima vreme cot la cot cu generalul Valeri Gherasimov, comandantul forțelor armate ruse, pentru a debloca ofensiva din estul Ucrainei, în Donbas.

17 mai 2022, 17:34
Putin s-a săturat de eşecurile armatei ruse şi se implică direct în strategia militară din Ucraina

Vladimir Putin este implicat deja personal în războiul din Ucraina. A ajuns să ia decizii operaționale și tactice „la nivelul unui colonel sau general de brigadă”, potrivit mai multor surse militare occidentale, scrie The Guardian.

Președintele rus ar fi intervenit în strategia pentru mișcarea forțelor ruse în Donbas, mai ales după înfrângerea de săptămâna trecută, când au eșuat de mai multe ori să traverseze un râu strategic din estul Ucrainei. Pontoanele rușilor au fost distruse sistematic și constant de artileria ucraineană.

„Credem că Putin și Gherasimov sunt implicați în luarea deciziilor tactice la un nivel la care ne-am aștepta, în mod normal, să fie luate de un colonel sau un general de brigadă”, potrivit sursei militare citate de ziarul britanic.

Ben Barry, fost general de brigadă în armata britanică și expert în războiul de infanterie la Institutul Internațional de Studii Strategice, a criticat implicarea în deciziile militare ale președintelui Putin.

„Un șef de guvern ar trebui să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebui să stabilească strategia politică, mai degrabă decât să se blocheze în activitatea de zi cu zi”, a afirmat Barry, potrivit The Guardian.

Citeşte şi: România primeşte noi ameninţări de la Kremlin. Statele considerate până în prezent „neprietenoase” la adresa Rusiei pot fi de acum numite ţări „ostile”

Ofițerii de rang superior din armatele americană și britanică sunt la comandă – coloneii americani și generalii de brigadă britanici comandă de obicei o brigadă, unități formate din mai multe batalioane. La ruși, comenzile vin de sus în jos în comparație cu onologii lor occidentali, astfel că instrucțiunile vin de sus pentru generalii de pe front, mai scrie The Guardian.

Implicarea lui Putin alături de Gherasimov vine în contradicție cu informațiile lansate de Ucraina chiar săptămâna trecută, potrivit cărora șeful militar ar fi fost tras pe linie moartă.

Ofensiva în Donbas durează deja de o lună și nu s-a reușit încă încercuirea forțelor armate ucrainene.

Încercarea eșuată de săptămâna trecută de a traversa râul Siverskyi Doneț, la Bilohorivka, a dus la distrugerea a peste 70 de vehicule rusești și la pierderi masive de echipamente, potrivit estimărilor bazate pe fotografii aeriene ale locului de luptă.

Înfrângerea a fost atât de gravă încât i-a determinat pe unii bloggeri militari ruși să comenteze „incompetența” comandanților militari, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un semn rar de disensiune internă.

Citeşte şi: Negocierile Rusia-Ucraina, suspendate: „Războiul NU va fi oprit în forma dorită de unii europeni, pentru Putin”