Putin se îndreaptă spre dezastru. Ce spun specialiştii despre situaţia economică a Rusiei

Războiul pornit de Putin în Ucraina generează costuri imense pentru Rusia, care se va confrunta cu cea mai profundă criză economică de la finalul Războiului Rece, apreciază specialiştii.

11 mai 2022, 11:40
Putin se îndreaptă spre dezastru. Ce spun specialiştii despre situaţia economică a Rusiei

Experţii estimează că Produsul Intern Brut se va reduce cu până la 12% până la finalul anului, sancțiunile impuse de statele occidentale ca replică la invazia lui Putin din Ucraina începând să producă efecte dintre cele mai dure.

Specialiștii estimează că Produsul Intern Brut va scădea, probabil, cu până la 12% în acest an. Informațiile dintr-o analiză internă a Ministerului rus de Finanțe a rată că această criză va fi similară cu recesiunea de la începutul anilor 1990. În acea perioadă, imediat după căderea comunismului, economia Rusiei a suferit o contracție comparabilă cu cea din timpul războiului, după cum notează Bloomberg.

În data de 29 aprilie, Banca Rusiei a anunțat că se așteaptă la o contracție cuprinsă între 8% și 10%, în acest an. Iar Fondul Monetar Internațional a estimat o scădere de 8,5% a economiei rusești. Pe de altă parte, estimările unor economiști consultați de Bloomberg indică o scădere medie de 10,3%.

Citeşte şi: Ucraina acuză Occidentul de decizii luate prea încet: „Multe vieţi puteau fi salvate”

Conform sursei citate, dacă prognoza Ministerului de Finanțe de la Moscova este corectă, ceea ce se întâmplă acum va șterge cu buretele toate lucrurile bune care s-au petrecut în ultimul deceniu de creștere economică. Aceste estimări au ajuns și la nivelul oficialilor din guvernul de la Kremlin care și-au manifestat îngrijorarea.

O mare problemă este legată de ceea ce se va întâmpla în viitor, dacă acest război în Ucraina se va prelungi. Specialiștii se întreabă ce se va întâmpla dacă SUA și aliații săi vor lua în calcul noi sancțiuni, inclusiv asupra exporturilor cheie ale Rusiei, precum petrolul.

Citeşte şi: Fostul comandant al forţelor armate ale SUA în Europa ştie cum ar putea fi neutralizat definitiv Putin