Putin va trebui să-şi retragă multe trupe din Ucraina. Un expert în problemele Orientului spune că talibanii pregătesc un atac la graniţele Rusiei şi deschid un al doilea front

Expertul Centrului pentru Studierea Afganistanului Modern, Andrei Serenko, spune că invazia militanților islamici va forța Kremlinul să transfere o parte din trupele ruse în Tadjikistan.

07 mart. 2022, 09:41
Putin va trebui să-şi retragă multe trupe din Ucraina. Un expert în problemele Orientului spune că talibanii pregătesc un atac la graniţele Rusiei şi deschid un al doilea front

Șeful Ministerului Afacerilor Interne al Afganistanului, membru al mișcării talibane (organizația este sub sancțiunile ONU pentru activități teroriste), Sirajuddin Haqqani, este gata să lanseze o invazie în Asia Centrală și să deschidă un al doilea front împotriva Rusiei, spune expertul Centrului pentru Studierea Afganistanului Modern, Andrei Serenko, acesta fiind de părere că invazia militanților islamici îl va forța pe Vldimir Putin să transfere o parte din trupele ruse în Tadjikistan.

Evident, invazia militanților din Afganistan, care va avea loc sub steagul ISIS și Ansarullah (organizații teroriste interzise în Federația Rusă), îl va obliga pe Putin să transfere o parte din forțele ruse de pe frontul ucrainean în Tadjikistan. Acesta poate fi un sprijin serios pentru ucraineni”, a scris Andri Serenko pe canalul său de Telegram, citând observatori afgani.

Citeşte şi Wall Street Journal: Rusia recrutează sirieni cu experienţă în gherila urbană, pentru războiul din Ucraina

Potrivit orientalistului, Haqqani a început redistribuirea jihadiștilor din Ansarullah în provinciile nordice ale Afganistanului. Acolo au fost trimise și principalele forțe ale militanților din ramura afgană a ISIS. Serenko mai spune că Haqqani a ajuns la un acord cu SUA și intenționează acum să invadeze Asia Centrală. Se presupune că militanții ar putea ataca Tadjikistanul și Uzbekistanul în următoarele săptămâni, citează orientalistul date din surse afgane.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august 2021. La sfârșitul aceleiaşi luni, armata americană a părăsit țara după o prezență de 20 de ani. Apoi, în luna septembrie, talibanii au preluat controlul ultimeia dintre cele 34 de provincii, Panjshir.

Citeşte şi Volodimir Zelenski, un nou mesaj dur la adresa Occidentului: „Voi vreţi să murim încet? Tocmai au căzut opt rachete!”