Putin vrea să dezvolte relaţiile cu Bulgaria. Statutul Sofiei de membră a NATO nu îl împiedică

Statutul Bulgariei de membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu înseamnă că Rusia nu-și va dezvolta relațiile cu această țară, a declarat luni președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni desfășurate în peninsula anexată Crimeea, reuniune dedicată în special promovării turismului în această zonă, informează agențiile de presă rusești.

17 aug. 2015, 16:37
Putin vrea să dezvolte relaţiile cu Bulgaria. Statutul Sofiei de membră a NATO nu îl împiedică

Potrivit lui Putin, statutul Bulgariei în NATO este un fapt împlinit, dar nu se poate spune că acest lucru îngrijorează în vreun fel Moscova. ‘Nu știu dacă Bulgaria însăși este bucuroasă de acest lucru. Însă este foarte clar că aceasta este alegerea suverană a poporului bulgar, iar noi acordăm respect acestui lucru și vom conlucra cu Bulgaria, indiferent de greutățile legate de realizarea unor proiecte, inclusiv în domeniul energeticii, cum este South Stream’, a spus Putin, amintind că Sofia a renunțat la acest proiect. ‘Aceasta nu înseamnă că nu intenționăm să dezvoltăm relațiile noastre cu Bulgaria’, a subliniat Putin. Președintele rus a subliniat că Rusia consideră Bulgaria ‘o țară foarte apropiată spiritual și istoric’ și intenționează să dezvolte relațiile cu ea în toate domeniile.

În cadrul aceleiași reuniuni, Vladimir Putin și-a exprimat convingerea că ‘administrarea străină’ se va încheia în Ucraina și că această țară ‘se va dezvolta împreună cu Rusia’. ‘Sunt convins că, în pofida tuturor greutăților zilei de azi, situația din Ucraina se va asana și Ucraina se va dezvolta, se va dezvolta pozitiv, se va îndepărta de la acea practică rușinoasă la care asistăm azi și anume plasarea unei întregi țări europene sub administrare străină, cu ocuparea pozițiilor-cheie din guvern și în regiuni de către cetățeni străini’, a afirmat liderul rus, exprimându-și convingerea că ‘toate acestea sunt umilitoare pentru poporul ucrainean’.

Citeşte şi Antrenamentele militare ale NATO şi Rusiei, RISC de CONFLICT armat în Europa

Vizita liderului de la Kremlin în Crimeea survine în contextul escaladării confruntărilor armate în estul separatist al Ucrainei, lupte în care se folosesc arme grele fiind consemnate inclusiv în zona orașului strategic Mariupol, situat pe țărmul Mării Azov, a cărui eventuală cucerire ar deschide rebelilor proruși drumul către Crimeea.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a calificat drept o ‘sfidare la adresa lumii civilizate’ vizita pe care omologul său rus Vladimir Putin o efectuează în Crimeea și a estimat că gestul liderului de la Kremlin va spori tensiunea creată în estul separatist al Ucrainei de ‘militarii ruși și mercenarii lor’.