Qatar Airways a retras la sol 13 aeronave. Probleme grave la fuselaj: „S-au degradat la o viteză accelerată”

Qatar Airways a declarat joi că a retras la sol 13 avioane Airbus A350 pe motiv că fuselajele se află într-o stare avansată de degradare.

05 aug. 2021, 21:42
Qatar Airways a retras la sol 13 aeronave. Probleme grave la fuselaj: „S-au degradat la o viteză accelerată”

Qatar Airways a declarat joi că a retras la sol 13 Airbus A350 din cauza faptului că fuselaje „s-au degradat la o viteză accelerată” în aeronava cu rază lungă de acțiune, în contextul în care disputele cu producătorul european s-au intensificat.

Airbus a refuzat să facă comentarii oficiale despre această situație. Decizia Qatar Airways de a retrage la sol aeronava a creat suspiciuni cu privire la fuzelajul compozit din carbon al A350, conceput pentru a face aeronava mai ușoară și mai ieftină de operat prin arderea mai mică a combustibilului pentru jet.

Qatar Airways este, de asemenea, unul dintre cei mai mari operatori mondiali de avioane.

Qatar Airways a precizat că monitorizează de ceva timp degradarea de sub vopseaua de pe fuzelajul aeronavei. Acesta a descris problema ca pe o „condiție semnificativă”, fără a da mai multe detalii.

„În urma instrucțiunilor scrise explicit de autoritatea de reglementare, 13 aeronave au fost acum retrase la sol, eliminându-le efectiv din serviciu până când se poate stabili cauza principală și se pune la dispoziție o soluție satisfăcătoare pentru rezolvarea problemei”, a mai declarat Qatar Airways, potrivit DCnews. 

Zeci de români, blocaţi pe aeroportul din Barcelona, pentru că nu au loc în avion

Zeci de români, blocaţi pe aeroportul din Barcelona.

Aproximativ 40 de români care aveau bilete de avion pentru ruta Barcelona-Bucureşti, vineri seară, nu s-au putut îmbarca în cursa operată de WizzAir.

Unul dintre pasageri informează că niciun reprezentant al companiei nu a venit vineri pe aeroportul spaniol pentru a le oferi detalii suplimentare celor afectaţi.

„Le-am predat şi mi-au anulat check-in-ul făcut online. Ne-au refuzat îmbarcarea, nouă şi altor aproximativ 40 de oameni pe motiv că nu sunt suficiente locuri în avion. Nu se cunosc motivele, niciun reprezentant de la Wizz nu a fost prezent. O bătaie de joc”, a declarat Petru Slupa, un pasager, pentru Europa Liberă.

Oamenii au aflat din discuţiile cu personalul de la aeroport că o situaţie similară a fost şi în urmă cu o seară.

Un coordonator al secţiei consulare de la Ambasada României la Madrid a declarat, pentru sursa menţionată mai sus, că va mobiliza consulatul pentru a vedea care sunt soluţiile pentru românii blocaţi în aeroportul din Barcelona.

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est și principal operator pe piața din România, a transmis un mesaj îngrijorător pasagerilor, pe care îi sfătuiește să treacă și pe la ghișeul din aeroport pentru a face check-in fizic altfel e posbil să nu mai poată urca în avion.

Motivul pentru care procedura de check-in online nu mai îndeajuns, îl constituie modificarea reglementărilor internaționale de călătorie, care au devenit mai stricte și impun călătorilor să ajungă la aeroport mai devreme pentru ca toate documentele să poate fi verificate fizic.

„Wizz Air încurajează pasagerii să realizeze check-in-ul la aeroport cu cel puțin două ore înaintea plecării și să viziteze ghișeul pentru check-in, chiar dacă au realizat deja check-in-ul online.

În urma sosirii la aeroport, pasagerii ar trebui să se îndrepte direct către ghișeul de check-in al Wizz Air, unde personalul de handling al companiei aeriene va verifica dacă pasagerul are certificatul/ele, permisul/ele și rezultatul negativ al testului COVID, precum și formularul de înregistrare online aferent, solicitat de țara de destinație.

Dacă aceste documente sunt valide, Wizz Air va emite un nou permis de îmbarcare, care le va permite pasagerilor să se îmbarce.

Dacă pasagerul nu poate prezenta toate documentele solicitate, compania aeriană este obligată să refuze transportul, întrucât pasagerul riscă să nu fie acceptat în țara gazdă.

Nerespectarea acestor reglementări va rezulta în penalități atât pentru pasager, cât și pentru compania aeriană”, este declarația oficială a companiei Wizz Air, conform Profit.ro.