Qatarul reia legăturile diplomatice cu Iranul

Qatarul a reluat legăturile diplomatice cu Iranul în cadrul unei măsuri ce are ca scop escaladarea tensiunii cu cele patru state arabe implicate într-o dispută regională încă din luna iunie, informează Financial Times.

24 aug. 2017, 11:14
Qatarul reia legăturile diplomatice cu Iranul

În cadrul unui comunicat făcut public joi, Ministerul de Externe al Qatarului a transmis că ambasadorul său se va reîntoarce la Teheran pentru a exercita datoriiile sale diplomatice în timp ce statul qatarez „îşi exprimă aspiraţiile sale de a consolida legăturile bilaterale cu Republica islamică a Iranului, în toate domeniile”.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi.