RABLA 2014. Câte tichete electronice vor fi alocate şi valoarea lor. Vezi câte tichete are judeţul tău

RABLA 2014. În urma analizei făcute cu privire la desfăşurarea programului în ultimii ani, pentru 2014 au fost aduse modificări majore în desfăşurarea lui. În acest an, persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se vor adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program. De asemenea, şi maşinile cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani de la anul fabricaţiei pot fi înscrise în program. AFM va aloca 20.000 de tichete, bugetul total fiind anul acesta de 140 milioane lei.

07 mart. 2014, 10:35
RABLA 2014. Câte tichete electronice vor fi alocate şi valoarea lor. Vezi câte tichete are judeţul tău

RABLA 2014. Pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), scrie cugetliber.ro. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, iar valoarea acestuia este de 6.500 lei. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului şi ai AFM, pentru stimularea achi-ziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei. Acesta se va acorda pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, dar şi pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Distribuirea tichetelor, în funcţie de numărul de rable

Citeşte şi RABLA 2014: Tot ce trebuie să faci pentru a-ţi schimba maşina. NOILE REGLEMENTĂRI

Şi anul acesta, tichetele alocate pentru persoanele fizice vor fi distribuite pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). De asemenea, la nivelul fiecărui judeţ, tichetele vor fi repartizate în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi şi situate în respectiva unitate teritorială.

Citeşte şi RABLA 2014, în dezbatere publică: Ce prevede proiectul de lege

O altă noutate este că, pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată în patru etape, fiecare etapă având o durată de câte 60 de zile. În prima etapă, toate tichetele alocate destinate persoanelor fizice vor fi repartizate pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflat în evidenţele DRPCIV. În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ rămase neutilizate, precum şi cele alocate pentru care s-au anulat notele de înscriere vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

Citeşte şi RABLA 2014. Circa 19.900 de maşini casate şi 13.400 autoturisme noi cumpărate, până în prezent

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. În această etapă, orice producător validat poate ceda tichetele alocate în favoarea unui alt producător validat, cu obligaţia de a informa, în prealabil, AFM. În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărţi în mod egal între punctele de lucru, însă pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate.

Citeşte şi FRAUDE în cadrul „Rabla”. Directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu Bucureşti, trimis în judecată

În cazul în care, la sfârşitul ultimei etape, vor rămâne tichete neutilizate, acestea vor fi anulate. Deocamdată, nu a fost publicat şi un calendar al Programului „Rabla 2014„, fie el doar orientativ, aşadar rămâne de văzut când va începe efectiv.