RABLA 2014: Câte tichete Rabla mai sunt disponibile

RABLA 2014: Reprezentantul Autovit.ro estimează că piaţă autoturismelor noi în 2014 ar putea ajunge la 60.000 - 65.000 de unităţi.

17 iul. 2014, 10:30
RABLA 2014: Câte tichete Rabla mai sunt disponibile

RABLA 2014. Programul Rabla poate aduce peste 25% din vânzările de autoturisme noi în România, în 2014, comparativ cu anul trecut, când contribuţia sa a fost sub 20%, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Mihai Cune, business manager la Autovit.ro, cea mai mare platformă online de anunţuri auto, parte a grupului Naspers.

Reprezentantul Autovit.ro estimează că piaţă autoturismelor noi în 2014 ar putea ajunge la 60.000 – 65.000 de unităţi.

Potrivit statisticilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor/ DRPCIV/, în intervalul ianuarie – iunie 2014, au fost înmatriculate 31.225 de autoturisme noi (+27,19% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior).

Mihai Cune a apreciat că această creştere din primul semestru s-a datorat faptului că Programul Rabla a început la timp, iar prin modul său de desfăşurare în acest an nu s-au mai pierdut tichete, ca în anul anterior. De asemenea, distribuitorii auto au venit cu oferte foarte bune din punct de vedere al preţului, pentru o serie de modele de automobile, în special de la mărcile SEAT, Ford şi Hyundai.

Cele mai recente date arată că au fost alocate 10.000 din cele 17.000 de tichete Rabla disponibile pentru 2014.

În primele şase luni din 2014, în Top 5 al mărcilor cu cele mai multe maşini noi înmatriculate în România se află Dacia – 31,8%, Skoda – 9,6%, Volkswagen – 8,4%, Ford – 8,2% şi Renault – 5,2%, conform datelor prezentate de Autovit.ro. Hyundai şi Opel nu mai fac parte din acest top, că în anul 2013.

Vânzările auto în Uniunea Europeană şi în ţările EFTA au înregistrat, în iunie, a zecea lună consecutivă de creştere, deoarece redresarea economiei zonei euro a încurajat consumatorii să achiziţioneze noi modele, transmite CNBC.

Piaţa auto din România a înregistrat luna trecută o creştere de 75,1%, fiind înmatriculate 6.947 de autoturisme, faţă de 3.967 de unităţi în iunie 2013. Este cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană, în luna iunie.

PROGRAMUL RABLA, şi în 2015

Programul „Rabla” va exista şi în 2015. Va fi un program care poate va diferi de structura actuală. Am deschis un dialog în acest sens, în luna mai, cu Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România /APIA/, care şi-a exprimat punctul de vedere, de a fi creativi şi de a veni până în toamnă cu un program care să poată să fie şi mai bun„, a spus Attila Korodi, potrivit Agerpres.

Ministrul Mediului a menţionat, totodată, că are unele nemulţumiri în privinţa acordării eco-bonusurilor în cadrul programului „Rabla2, iar pentru ediţia viitoare are în plan majorarea valorii acestora.

Am unele nemulţumiri în ceea ce priveşte acordarea eco-bonusului. În primele trei luni ale anului au fost acordate 586 de eco-bonusuri. Ne gândim serios să creştem valoarea eco-bonusurilor pentru ediţia din anul viitor. Acum, nu vă pot spune care va fi valoarea şi nici la cât ar trebui să se situeze aceasta, în viziunea mea. Vom comunica acest lucru la momentul oportun şi pe cale instituţională„, a precizat Attila Korodi.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul „Rabla” se pot înscrie, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, îşi pot casa maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pentru ediţia din acest an a Programului „Rabla”, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul „Rabla” pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

CITEŞTE ŞI: România rămâne piaţa cu cele mai puţine automobile noi vândute în UE, la mia de locuitori