Rabla 2015: Prima de casare este la fel ca în 2014, dar ecobonusul este mai mare

Programul "Rabla" va continua si in acest an, dupa ce regulile pentru desfasurarea acestuia au fost publicate luni in Monitorul Oficial. Astfel, cei care vor sa-si caseze masinile vechi vor primi o prima de 6500 de lei, la care se va putea adauga un ecobonus mai mare decat cel de anul trecut. Conform informatiilor facute publice in februarie de Ministerul Mediului, persoanele fizice vor beneficia in 2015 de mai multe tichete electronice, scrie avocatnet.ro.

31 mart. 2015, 09:55
Rabla 2015: Prima de casare este la fel ca în 2014, dar ecobonusul este mai mare

RABLA 2015: Regulile din acest an pentru desfasurarea Programului „Rabla” au fost incluse in Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor nr. 609/2015 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, care a aparut inMonitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 30 martie si a intrat in vigoare la data publicarii.

In cadrul Programului „Rabla”, prima de casare va fi tot de 6500 de lei, la fel ca in 2014, insa autoritatile au marit considerabil ecobonusul pentru persoanele care vor sa cumpere autoturisme mai prietenoase cu mediul. Daca anul trecut ecobonusul era de 500 de lei, in 2015 acesta va fi de cel putin 750 de lei si va putea ajunge pana la 2500 de lei.

 

Concret, pentru cumpararea unui autovehicul nou, la prima de casare se va putea adauga un ecobonus pentru fiecare dintre urmatoarele caracteristici (insa nu mai mult de doua ecobonusuri cumulate), astfel:

  • un ecobonus de 750 de lei la cumpararea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor inscrise in certificatul de conformitate al autovehiculului nou;
  • un ecobonus de 1500 de lei la cumpararea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • un ecobonus de 2500 de lei la cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid.

Proprietarii pot beneficia de prima de 6500 de lei si de ecobonus doar daca achizitioneaza un autoturism nou in schimbul casarii unei masini uzate cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani, conform Ghidului recent publicat. De asemenea, persoanele fizice vor putea ceda si in acest an prima de casare catre altcineva.

Conform informatiilor transmise in luna februarie de Gratiela Gavrilescu, ministrul mediului, apelor si padurilor, in cadrul programului vor fi disponibile 25.000 de tichete electronice, dintre care 20.000 pentru persoanele fizice (fata de 17.000, cate au fost in 2014).

„Bugetul pentru programul «Rabla» este de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decat bugetul anului 2014. (…) In acelasi timp, speram ca prin dezbaterea publica demarata azi (16 februarie – n.r.) sa putem sa finantam 25.000 de tichete electronice, dintre care 20.000 pentru persoane fizice”, a declarat luna trecuta Gratiela Gavrilescu.

RABLA 2015: Cine vrea maşină nouă poate primi de la stat 9.500 de lei

Atentie! Perioada in care persoanele fizice se vor putea inscrie in Programul „Rabla” urmeaza sa fie stabilita si anuntata de catre Administratia Fondului pentru Mediu.

Ce conditii vor trebui sa indeplineasca persoanele fizice

Persoanele fizice care vor vrea sa obtina, in acest an, prima de casare vor beneficia de aceasta daca indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

  • au domiciliul/resedinta in Romania;
  • n-au obligatii de plata la bugetul local;
  • se inscriu la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou si obtin nota de inscriere;
  • predau autovehiculul uzat unui colector autorizat si obtin certificatul de distrugere;
  • radiaza din evidenta circulatiei autovehiculul uzat si obtin certificatul de radiere;
  • prezinta producatorului validat dovada distrugerii si a radierii din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat;
  • achizitioneaza autovehiculul nou de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro

PRIMA MAŞINĂ 2015: Ce maşini poţi cumpăra cu 13.000 de euro