RABLA 2016: Ultima şansă să-ţi schimbi maşina. Ofertă de la Guvern

RABLA 2016: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a dispus suplimentarea Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional - Rabla Clasic 2016 cu 3.538 de noi note de înscriere destinate exclusiv persoanelor fizice. Aceasta este a treia suplimentare a Programului din anul acesta. 

23 nov. 2016, 10:24
RABLA 2016: Ultima şansă să-ţi schimbi maşina. Ofertă de la Guvern

„Această nouă suplimentare, în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei, confirmă succesul istoric pe care l-a înregistrat, anul acesta, programul Rabla. Cumulând bugetul iniţial al programului şi suplimentările din iulie şi octombrie, ne aşteptăm să depăşim 25.000 de bene-ficiari, până la sfârşitul anului.

Interesul faţă de programul Rabla continuă să fie foarte ridicat şi mă bucur că am reuşit să identificăm resursele pentru a înlocui şi mai multe maşini vechi cu autovehicule noi, mai puţin poluante”, a declarat Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

RABLA 2016: 2.000 de euro dintr-un foc 

Pentru Rabla Clasic rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri. Este vorba despre un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare în situaţia în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărei motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km şi un eco-bonus în valoare de 1.500 de lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. 

Dacă maşina nouă respectă ambele criterii, un cetăţean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanţare de 8.750 de lei care va fi suportată de Agenţia Fondului de Mediu din costul maşinii noi. 

RABLA 2016: 20.000 de lei pentru o maşină electrică 

În ce priveşte programul Rabla Plus, dedicat maşinilor electrice, suplimentarea bugetului pentru Rabla Clasic oferă cetăţenilor care doresc să achiziţioneze o maşină electrică un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro. Practic, constănţenii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: unul de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid şi unul de 20.000 de lei pentru maşinile noi sută la sută electrice. 

Cele două axe ale programului pot fi accesate separat sau combinat. În situaţia în care un cetăţean deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou sută la sută electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei. 


Notele de înscriere vor putea fi introduse de către producătorii validaţi începând cu data de 23 noiembrie, ora 12, iar facturile aferente acestora vor fi emise numai începând cu data de 9 decembrie 2016.

De asemenea, a fost prelungită data până la care proprietarii persoane fizice şi juridice se pot înscrie la producători, şi anume până cel târziu la data de 10 decembrie 2016. Nota de înscriere este valabilă maximum 120 de zile de la emiterii, însă fără a se depăşi data de 15 decembrie 2016, iar data-limită pentru depunerea ultimei cereri de decontare din cadrul Programului este 15 decembrie 2016. 

În plus, a fost introdusă posibilitatea prelungirii, până la data de 31 martie 2017, a valabilităţii contractelor de finanţare nerambursabilă încheiate de către producătorii validaţi cu Administraţia Fondului pentru Mediu. 

Producătorii validaţi care vor să bene-ficieze de prelungirea valabilităţii con-tractelor pentru finanţare nerambursabilă până la 31 martie 2017 şi depunerea ultimei cereri de tragere în 15 decembrie 2016 sunt invitaţi la sediul Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru semnarea actelor adiţionale, începând cu 21 noiembrie 2016.