7000 de lei în conturi de pe 24 martie. Un singur lucru trebuie să facă românii pentru a încasa suma

Programele "Rabla Plus" și "Rabla clasic” vor fi lansate pe 24 martie și urmăresc eliminarea a 100.000 de mașini vechi.

22 mart. 2023, 19:03
7000 de lei în conturi de pe 24 martie. Un singur lucru trebuie să facă românii pentru a încasa suma

Rabla 2023. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a anunțat că programele „Rabla Plus” și „Rabla clasic” vor fi lansate vineri. Programul „Rabla” va primi 1,5 miliarde de lei de la Ministerul Mediului pentru eliminarea din circulație a cel puțin 100.000 de mașini vechi.

„Pe 21 aprilie pornește Programul “Rabla Local”. Înainte de această dată se va derula sesiunea de înscriere a autorităților publice locale în program. Fac un apel către toate UAT-urile, toate primăriile care vor să se înscrie în program, să se grăbească cu adoptarea hotărârilor de Consiliul Local de înscriere în program, imediat după publicarea ghidului în Monitorul Oficial, astfel încât înscrierea să se facă în timp util și pe 21 aprilie să putem lansa programul”, a declarat Tanczos Barna.

Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

Prima de casare pentru o maşină veche va ajunge acum la şapte mii de lei, iar dacă vor fi predate două maşini, valoarea ecotichetului ajunge la 10.000 de lei. Cine are în plan cumpărarea unei maşini electrice va trebui să ţină cont de faptul că ecotichetul se acordă doar dacă maşina costă mai puţin de 75.000 de euro. De asemenea, trebuie predată o rablă la schimb. Bugetul pentru aceste două programe este anul acesta de 1,5 miliarde de lei.

În luna aprilie va fi lansat programul „Rabla Local”, care va fi derulat în parteneriat cu autoritățile locale. Bugetul acestui program este de 240 de milioane de lei, la care se adaugă încă 20% din partea autorităților locale.

Prin acest program, cei care se decid să renunţe la o maşină mai veche de 15 ani primesc 3.000 de lei, din care 2.400 de lei îi achită Ministerul Mediului iar restul autoritatea locală.

Vouchere de 3000 de lei pentru aceşti români. Condiţia obligatorie pentru a primi banii pe card în martie

Rabla Local este un program despre care am vorbit foarte mult cu domnul primar Boc prin Asociația Municipiilor. Inițial, noi am avut o propunere de finanțare de fifty-fifty, respectiv 50% AFM, 50% autoritățile locale. I se datorează domnului Boc acel 80% care astăzi este povara noastră și doar 20% a rămas pe autoritățile locale. Mă bucur că am ajuns la acest consens șiimplementăm împreună aceste programe. În 21 aprilie pornește programul Rabla Local. Înainte de această dată, se va desfășura sesiunea de înscriere a autorităților publice locale în program. Fac un apel către toate primăriile și UAT-urile care vor să se înscrie în program să se grăbească cu adoptarea hotărârilor de consiliu local de înscriere în program imediat după aprobarea hotărârilor, să putem lansa programul. Pe 21 aprilie, cetățenii încep înscrierea în program pe o platformă unică națională. După înscriere, implementarea efectivă se face de către primărie: primirea dosarelor, analiza lor și plata”, a mai arătat ministrul.

Programul Rabla Local este desinat persoanelor fizice, nu și persoanelor juridice. Iată care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite de persoanele care doresc să beneficieze de acesta:

  • Să aibă domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea,
  •  Să dețină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani și cu o normă de poluare EURO 3 sau mai mică. Mașina să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective,
  •  Să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat,
  • Să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului,
  • Să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.