Rabla 2024. Bani mai puţini pentru şoferii care casează maşinile vechi. Ecobonus colosal doar pentru maşini electrice

Valoarea unui voucher Rabla creşte în 2024. Şoferii vor primi mai puţini bani pentru casarea maşinilor vechi.

09 ian. 2024, 16:58
Rabla 2024. Bani mai puţini pentru şoferii care casează maşinile vechi. Ecobonus colosal doar pentru maşini electrice

Rabla 2024. Guvernul a decis să continue sprijinul pentru programul de finanțare destinat înnoirii parcului auto din România, anunțând acordarea diverselor tipuri de vouchere.

În fiecare an, numeroși români beneficiază de tichete oferite de stat în schimbul vehiculelor vechi deținute. Aceste vouchere pot fi utilizate pentru achiziționarea unor autoturisme noi, fie cu motoare termice, hibride sau electrice.

Scopul acestui program este de a reduce impactul poluării aerului asupra mediului și sănătății populației, generat de emisiile provenite din gazele de eșapament.

Bonuri de masă 2024. Românii fac cozi uriaşe pentru a încasa 280 de lei gratis de la stat

În ceea ce privește valoarea ecotichetului în 2024, acordat prin Programul Rabla, prima de casare pentru un vehicul uzat va fi de cel mult 3.500 lei.

Această sumă poate fi utilizată pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul renunțării la un vehicul uzat. Persoanele care optează pentru casarea a două vehicule uzate vor primi un ecotichet în valoare de 5.000 lei.

Este important de menționat că voucherul se acordă doar dacă beneficiarul este proprietarul vehiculului uzat de cel puțin 3 ani.

„În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, se precizează în documentul oficial.,

Rabla 2024. Stimulent de 13.750 de euro pentru o maşină electrică dacă renunţi la o rablă mai veche de 20 de ani

În ceea ce privește debutul Programului Rabla 2024 pentru mașini electrice, guvernul a redus valoarea voucherelor oferite celor care doresc să achiziționeze astfel de autovehicule prin acest program.

Rabla 2024. Potrivit legii, ecotichetul se acordă în cuantum de până la:

  • 25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;
    13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO_2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;
    13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Rabla 2024. Voucherul primit se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, pur electric sau electric hibrid. Diferența de bani trebuie achitată de către beneficiarul voucherului, din surse financiare proprii, credite bancare, finanțare în baza unui contract de leasing financiar, fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Deocamdată nu a fost comunicată data la care începe Programul Rabla 2024 pentru mașini electrice. Însă, cel mai probabil va debuta în primăvară, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți.