Ultimele zile pentru înscriere. Ce trebuie să facă românii pentru prima de 3.000 de lei de la stat

Laurenţiu Neculaescu, preşedintele AFM, a venit cu noi informaţii despre programul Rabla Local, care se încheie pe 29 septembrie.

27 sept. 2023, 14:48
Ultimele zile pentru înscriere. Ce trebuie să facă românii pentru prima de 3.000 de lei de la stat
Programul Rabla local 2023 începe de luni.

Rabla Local se încheie pe 29 septembrie, după ce a fost prelungit în august. „Programul Rabla Local este în derulare. Mai este deschis până pe 29 septembrie. Cetăţenii care doresc să-şi caseze maşina pentru o primă de casare de 3.000 de lei fără a avea obligativitatea de a-şi cumpăra o maşină nouă o mai pot face până atunci.

Până la acest moment avem pest 29.000 de persoane care s-au înscris, cu peste 30.400 de autovehicule casate, pentru că poţi să casezi şi două maşini dacă dispui de două rable.

RABLA LOCAL 2023: Peste 12.000 de vouchere de 3000 de lei fiecare au fost emise în prima zi a programului
Se va încheia pe data de 29, iar după ce se încheie programul vom notifica toate UAT-urile pentru că este un program descentralizat pe care l-am gândit împreună cu Asociaţia Municipiilor, Comunelor şi Oraşelor din România. Vom notifica  fiecare primărie cu numele şi numărul persoanei care s-a înscris pe raza UAT-ului respectiv iar, din acel moment, primăria începe implementarea programului, adică aşteaptă să vină cetăţeanul să depună documentele, certificatul de radiere şi să-şi primească banii, prima de casare de 3.000 de lei”, a explicat, în direct la DC News TV, preşedintele AFM.

Rabla local 2023. Vin banii pentru maşinile uzate. O banală amendă te lasă fără 3000 de lei!
După înscriere, AFM va transmite lista persoanelor fizice înscrise, către primăriile participante în cadrul Programului. Ulterior persoana fizică va transmite documentele, conform procedurii interne a primăriei care va fi publicată pe pagina de internet a acesteia.

După semnarea contractului de finanţare cu UAT-ul, persoana fizică va casa şi va radia din circulaţie şi din evidenţa fiscală autovehiculul uzat şi va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei (2.400 lei alocaţi din Fondul pentru mediu şi 600 lei susţinuţi din bugetul local).

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, programele AFM vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru finanţarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor cunoscute şi pentru finanţarea unor programe noi.