Rabla pentru Electrocasnice decembrie 2021. Bugetul alocat, epuizat în doar câteva minute

Bugetul alocat pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a epuizat după mai puţin de 10 minute. Au fost generate vouchere în valoare de 14.000.000 de lei.

03 dec. 2021, 10:15
Rabla pentru Electrocasnice decembrie 2021. Bugetul alocat, epuizat în doar câteva minute

Bugetul celei de-a doua etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice s-a epuizat în opt minute. Ministerul Mediului a anunţat că au fost generate 33.877 de vouchere: 19.183 pentru televizoare, 9.592 pentru laptopuri şi 5.102 pentru tablete.

Rabla pentru Electrocasnice decembrie 2021. A doua etapă de selectare a voucherelor în cadrul Programului Rabla pentru Electrocasnice a început vineri, la ora 10.00. În această etapă au putut fi generate vouchere pentru televizoare, laptopuri şi tablete.

Rabla pentru Electrocasnice decembrie 2021. Persoanele fizice vor avea posibilitatea să intre în contul de utilizator creat şi să genereze vouchere aferente categoriei de electrocasnice dorite:

  • 400 de lei pentru televizoare având cel puţin noua clasa energetică G;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

Voucherele se pot genera până pe 9 decembrie, la ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape, adică 14 milioane de lei.

În urmă cu o săptămână, bugetul de 14 milioane de lei alocat primei etape a fost epuizat în cinci minute, după emiterea a 35.000 de vouchere, în valoare de 400 de lei fiecare.

Etapa a treia va începe în 10 decembrie, cu vouchere aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele.

Tanczos Barna: Vom aduce câteva modificări programului Rabla

Începând din 3 decembrie 2021 se suspendă înscrierile în programele Rabla și Rabla Plus. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că s-au epuizat fondurile pentru aceste programe și că înscrierile vor fi reluate anul viitor.

„S-au epuizat fondurile alocate pentru 2021. Este un an în care am triplat bugetul la Rabla Plus și am dublat bugetul la Rabla clasic. Este un an cu număr maxim de autoturisme finanțate prin Rabla clasic și un număr nemaiîntâlnit de mașini electrice finanțate prin Rabla Plus”, a spus ministrul.

„Până la 1 februarie programul se suspendă, nu se oprește. Va continua anul viitor. Vom opera câteva modificări pentru a crește eficiența programului, pentru a scoate din circulație cât mai multe mașini poluante, astfel încât programul să-și atingă ținta adevărată, de a scoate cât mai multe din mașinile care poluează în România”, a adăugat el.

„În același timp, trebuie să vedem ce facem pe termen mediu și lung. Suntem într-un dialog permanent cu ACAROM și APIA, cele două organisme care reprezintă importatorii și producătorii de autoturisme, astfel încât programul să fie etapizat, să nu ajungem în situația de anul trecut, să pornim abia în aprilie. Pe de altă parte, să îndeplinim și angajamentul asumat de România în PNRR, să scoatem cel puțin 250.000 de mașini poluate din trafic până în 2026”, a spus ministrul la Digi 24.