Rabla pentru electrocasnice va începe în 17 iunie. Schimbări importante pentru românii care vor vouchere

Programul Rabla pentru electrocasnice debutează în acest an la data de 17 iunie. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că bugetul total pentru 2022 este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane de lei mai mult decât anul trecut. Ca o noutate, anul acesta prin programul Rabla pentru electrocasnice nu se vor mai putea achiziţiona televizoare.

09 mai 2022, 14:08
Rabla pentru electrocasnice va începe în 17 iunie. Schimbări importante pentru românii care vor vouchere

Prima sesiune a ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” va începe pe data de 17 iunie.

„În mare măsură programul rămâne pe acea structură pe care s-a desfăşurat din punct de vedere organizare în anul 2021. Vom avea în derulare un program pentru trei categorii de echipamente electrocasnice – maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere, într-o primă etapă.

În etapa a doua o să avem laptopuri şi tablete, fără televizoare în 2022. Aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoare în a treia etapă”, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Citeşte şi: Programul Rabla 2022. Începe a doua sesiune de înscrieri. Ce trebuie să faci ca să primeşti bani de la stat pentru o maşină nouă

Cum poţi accesa vouchere pentru programul Rabla pentru electrocasnice

„Vom avea două sesiuni de depunere de solicitări care vor fi precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut. Cei care şi-au creat cont de utilizator nu trebuie să se mai înscrie încă o dată. Pot folosi aceleaşi conturi pentru a solicita voucherele pentru acest tipuri de echipamente electrocasnice”, a mai spus Tanczos Barna.

Potrivit ministrului Mediului, anul acesta vom avea un buget majorat cu 25 de milioane de lei. „În total, bugetul pentru anul 2022 este de 100 de milioane de lei. Anul acesta, prima sesiune începe pe 17 iunie, la ora 10:00”, a mai precizat Tanczos.

Citeşte şi: Începe RABLA 2. Emil Boc anunţă că programul prin care statul şi primăriile vor susţine casarea maşinilor vechi intră în vigoare de la 1 iulie

O altă noutate a programului Rabla pentru electrocasnice 2022 o reprezintă scurtarea perioadei în care pot fi valorificate voucherele.

„Anul trecut am observat un trend foarte ciudat. Foarte mulţi cetăţeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, după care nu le-au valorificat din mai multe motive. Probabil din lipsa de informaţii din cauza faptului că nu s-au documentat înainte şi nu au văzut dinainte care sunt acele modele care pot fi cumpărate folosind vouchere emise în cadrul programului. De aceea, începând de astăzi şi până pe 17 iunie, toţi beneficiarii se pot documenta şi pot verifica pe fiecare categorie de echipament electrocasnic care sunt tipurile eficiente din punct de vedere energetic, al consumului de energie electrică şi în felul acesta vom putea să creştem gradul de eficienţă. În acelaşi timp, am propus şi vom implementa această regulă, ca voucherele emise să fie transformate în cumpărătură în şapte zile, în loc de 15 zile. Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient şi cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în şapte zile să valorifice voucherul”, a spus oficialul.

De asemenea, la ediţia din acest „Rabla pentru electrocasnice”, beneficiarii care au aplicat în prima etapă pentru un anumit tip de echipament electrocasnic şi nu au valorificat voucherul nu vor mai putea aplica pentru acelaşi echipament în sesiunea a doua.

„Anul trecut am văzut persoane care, în prima etapă, au ocupat un loc şi nu au lăsat alţi cetăţeni să se înscrie în program, nu au valorificat voucherul solicitat, apoi au venit şi în a doua etapă şi au făcut acelaşi lucru. Motiv pentru care dacă cineva a cerut în prima sesiune un voucher pentru maşină de spălat şi nu a valorificat acel voucher, la următoarea sesiune nu mai poate solicita acest sprijin pentru acelaşi tip de echipament”, a explicat Barna Tanczos.

Valoarea voucherelor va rămâne similară cu ediţia din 2021, pentru fiecare tip de echipament electrocasnic, după cum urmează: 400 de lei pentru maşinile de spălat rufe, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, 400 de lei pentru aer condiţionat, 400 de lei pentru frigidere, 400 de lei pentru uscătoare de rufe, 200 de lei pentru aspiratoare, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de şi pentru tablete.