Rabla pentru sobe 2024. Statul oferă 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei

Până la 10.000 lei pentru românii care își pun sobe eficiente energetic. Județele unde va fi disponibil programul „Rabla pentru sobe”, organizat în premieră.
Filip Stan
28 oct. 2024, 16:44
Rabla pentru sobe 2024. Statul oferă 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei

Programul “Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, proiectul-pilot urmând a beneficia de un buget de 500 de milioane de lei, anunţă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

”Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuţii, e cel legat de un program drag mie, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu, care se numeşte “Rabla pentru sobe”. În România, din păcate, marea majoritate a locuinţelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuinţe nu mai vorbim. Din estimările specialiştilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25% şi din acest motiv – şi nu numai – am pregătit un program pilot în premieră în România, finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, respectiv 500 de milioane de lei, să finanţăm localităţile din cele 27 de judeţe ale României din zona montană”, a spus Mircea Fechet.

Peste 500 de blocuri din București rămân fără apă și căldură. Anunțul Termoenergetica despre zonele afectate

Acesta precizează că, din discuţiile cu cei de la AFM, în următoarele săptămâni va începe finanţarea programului. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficient energetic, nu mai mult de 10.000 de lei.

”Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, pentru că acest program a parcurs aproape toate etapele necesare: transparenţă decizională, consultare publică, am integrat toate observaţiile pe care le-am primit ca urmare a acestor demersuri şi, din ce am discutat cu preşedintele AFM, cu domnul Nicolaescu, ar trebui în viitoarele săptămâni să vedem în Monitorul Oficial publicat acest ghid, pentru ca oamenii să poată aplica şi să poată beneficia de finanţare. Pentru că e un proiect pilot, discutăm de cetăţenii din 27 de judeţe, mai ales din localităţile care fac parte din lista celor montane, aşa cum sunt ele definite de Legea Muntelui, şi credem că acolo la munte, unde au pornit deja sobele la acest moment toţi cetăţăneii, acolo e nevoia cea mai mare şi începem cu ei. Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalţi locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot şi trebuie să ne asigurăm că el funcţionează aşa cum trebuie înainte de a-l extinde la nivel national”, a afirmat Fechet.

Sobele trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă.

Programul „Rabla pentru sobe” 2024. Veste bună pentru milioane de români în plină iarnă, se dau 10.000 de lei

„La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aş spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă şi vor avea acces la un preţ competitiv. E foarte important şi aş începe prin a menţiona că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunţăm la această sursă de încălzire, lemnul de foc, acolo unde este accesibil, mai ales că se foloseşte dintotdeauna şi nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care îşi încălzeşte propria locuinţă, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a precizat Fechet.

Oficialul a spus că Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut. Statul administrează prin Romsilva aproximativ jumătate din suprafaţa fondului forestier din România, ceea ce înseamnă că alte 3 milioane de hectare sunt administrate de ocoale silvice, fie că proprietar este statul, printr-o unitate administrativ-teritorială, fie că este vorba de proprietari privaţi.

”În acest moment, avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură şi cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut şi care au influenţat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziţionează. Preţul mediu de vânzare în acest an a fost de 282 lei pe metrul cub, fără TVA. E un preţ egal cu preţul pe care l-am avut şi anul trecut”, a afirmat ministrul.

În plus, ministrul Mediului a mai anunţat că fondul forestier naţional din domeniul public al statului român va fi mărit cu încă 4.000 de hectare. Este vorba de o pădure pe care statul o achiziţionează în judeţul Neamţ de la un proprietar privat.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Piața imobiliară se schimbă radical. Informații esențiale pentru românii care vor să-și cumpere un apartament
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Nu se mai eliberează buletin clasic. Decizia MAI pentru milioane de români care au nevoie de carte de identitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs