Rachete antiaeriene ruseşti, desfăşurate în Siria

Comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, și-a exprimat reticențele luni față de desfășurarea de rachete antiaeriene rusești în Siria, inutile împotriva grupării jihadiste Statul Islamic pe care Moscova susține că vrea să-l combată, relatează AFP.

29 sept. 2015, 06:04
Rachete antiaeriene ruseşti, desfăşurate în Siria

„Nu am văzut grupul Statul Islamic să facă să zboare avioane’ care să justifice desfășurarea de ‘rachete SAM 15 și SAM 22’ sau de ‘avioane de vânătoare sofisticate’, a ironizat generalul Breedlove.

‘Aceste echipamente sofisticate nu au nicio legătură cu grupul Statul Islamic’, a indicat la Washington generalul în fața grupului de reflexie German Marshall Fund.

Potrivit generalului Breedlove, Rusia caută de fapt să creeze o ‘umbrelă’ de protecție împotriva oricărui atac aerian, în favoarea regimului lui Bashar al-Assad.

SUA sunt în alertă de câteva săptămâni în urma întăririi prezenței militare rusești în Siria, Moscova construind — potrivit lor — o adevărată bază aeriană cu 28 de avioane de luptă în provincia Lattakia, fief al lui Bashar al-Assad.

La Adunarea Generală a ONU, luni, la New York, președinții Barack Obama și Vladimir Putin s-au acuzat mutual că alimentează tensiunile la fața locului.

‘Foarte important pe agenda lui Putin și a rușilor în Siria figurează protejarea regimului Assad’ împotriva inamicilor săi și a tuturor celor care ar putea să-i ajute, a explicat generalul Breedlove în fața German Marshall Fund.

‘Suntem oarecum îngrijorați’ să vedem rușii creând o zonă de protecție antiaeriană deasupra nord-estului Mării Mediterane, care ar împiedica avioanele de luptă să opereze acolo, a spus el.

Moscova a creat deja acest gen de ‘umbrelă’ (A2/AD, antiacces/area denial, potrivit termenului militar american) deasupra Mării Negre, a explicat generalul Breedlove, datorită bateriilor de rachete desfășurate în Crimeea după anexarea acesteia de către forțele ruse.

Rusia utilizează și enclava rusă Kaliningrad — aflată la granița cu Uniunea Europeana — pentru a crea o astfel de ‘umbrelă’ deasupra Mării Baltice, a indicat el.

Potrivit generalului american, rușii caută înainte de toate în Siria să prelungească regimul Assad ‘pentru că este garantul legitim pentru porturile și bazele lor aeriene în Siria’.

Rusia vrea mai întâi să ‘încetinească avansul forțelor anti-Assad’ și apoi să efectueze unele ‘acțiuni împotriva Statului Islamic pentru a-și legitima abordarea’, a spus el.