Radioul public, distincţie înaltă de la Casa Regală a României

Radioul public a primit distincţia "Nihil Sine Deo" din partea Casei Regale a României. 

10 mai 2013, 07:03
Radioul public, distincţie înaltă de la Casa Regală a României

Societatea Româna de Radiodifuziune a primit cea mai înaltă distincţie a Casei Regale a României, Nihil Sine Deo.

Această distincţie a mai fost acordată doar Academiei Române şi Băncii Naţionale a României.

Distincţia va fi înmânată preşedintelui-director general al Radioului public duminică, 12 mai, în cadrul unei ceremonii la Palatul Elisabeta.

Pentru a primi distincţia, la ceremonia de la Palatul Elisabeta va fi prezent Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Decoraţia regală Nihil Sine Deo – instituită în 2009 prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi limitată la un număr de 200 membri – se acordă pentru performanţele de nivel înalt care aduc un aport important în domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic sau militar.  

La ceas aniversar – 2013 înseamnă 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio – radioul public va primi înalta distincţie, al cărei nume conţine chiar deviza familiei regale, pentru serviciile aduse publicului românesc aflat în lumea întreagă.

Vineri, România sărbătoreşte Ziua Regalităţii. Cu o triplă semnificaţie, 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Manifestările dedicate zilei de 10 Mai, care vor avea loc în perioada 10 – 18 mai, vor cuprinde decorări precum cele ale actriţelor Carmen Stănescu şi Olga Tudorache, un dineu oficial în onoarea SRR, precum şi ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Apărare ‘Carol I’, principesa moştenitoare urmând a-l reprezenta pe fostul suveran.