Radu Carp, PDL: USL ignoră diaspora română. A fost Ponta în SUA, dar nu a semnat nici un acord sau contract

Secretarul executiv al PDL Radu Carp a criticat, joi, vizita premierului Victor Ponta în SUA, potrivit Mediafax. El a arătat că a lipsit încheierea oricărui acord bilateral sau contract şi a susţinut că a fost ignorată diaspora română din Statele Unite.

24 oct. 2013, 16:38
Radu Carp, PDL: USL ignoră diaspora română. A fost Ponta în SUA, dar nu a semnat nici un acord sau contract

Radu Carp a spus că, în general, astfel de vizite se pregătesc înainte şi sunt semnate acorduri şi contracte. Dar Ponta nu a semnat nici un acord. Nu s-a semnat decât un acord între Ministerul Educaţiei şi Muzeul Holocaustului.

Carp a criticat şi faptul că nu a existat o întâlnire a delegaţiei române conduse de Victor Ponta cu reprezentanţii comunităţii române din Statele Unite.

„USL ignoră diaspora română, nu are soluţii şi evită întâlnirile într-un cadru oficial”, a spus Carp.

Radu Carp s-a referit de asemenea la declaraţiile lui Victor Ponta referitoare la recunoaşterea Kosovo, arătând că reprezintă „o gafă diplomatică” şi că o schimbare a politicii externe nu poate să aibă loc decât cu avizul CSAT.

Carp a precizat că până acum România nu a avut o poziţie tranşantă de recunoaştere a Kosovo şi aceste declaraţii ale lui Victor Ponta ar afecta summit-ul de la Vilnius.

El a spus că asemenea declaraţii nu fac decât să escaladeze declaraţiile celor de la Tiraspol care nu privesc cu ochi buni integrarea Republicii Moldova în UE.

„O altă implicaţie este că România doreşte protecţia minorităţilor române din Serbia şi asemenea declaraţii tranşante nu fac decât să pună în pericol bunul proces în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor române. O asemenea schimbare a politicii externe nu poate să aibă loc decât cu avizul CSAT”, a mai spus Radu Carp.

Premierul Victor Ponta a făcut, în intervalul 21-23 octombrie, o vizită oficială la Washington, în cursul căreia a avut întâlniri cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, cu membri ai Congresului, cu reprezentanţi ai mai multor companii americane, cu secretarul de stat pentru Energie, cu secretarul SUA pentru Comerţ, cu reprezentanţi ai conducerii Muzeului Memorial al Holocaustului.

În discuţia cu Joe Biden a fost abordată şi problema recunoaşterii Kosovo, Ponta spunând, la un post de televiziune, că l-a informat pe oficialul american că „anul viitor nu se va întâmpla nimic”, dar că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali.

 

VEZI SI:

Victor Ponta a ajuns la Bruxelles, pentru reuniunea liderilor socialişti europeni