Radu Deac: Reluarea transplantului cardiac la Institutul Inimii din Târgu Mureş este o chestiune iminentă

Radu Deac, membru al Consiliului Ştiinţific al ANT, afirmă că reluarea activităţii de transplant cardiac la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, sistată în 2011, este "o chestiune iminentă", iar în momentul în care apare un donator potrivit se va face primul transplant.

12 oct. 2013, 14:42
Radu Deac: Reluarea transplantului cardiac la Institutul Inimii din Târgu Mureş este o chestiune iminentă

Radu Deac, membru al Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că pe lista lungă de aşteptare pentru transplant de cord a Institutului din Târgu Mureş figurează aproximativ 100 de pacienţi, informează Mediafax.

„Reluarea activităţii de transplant cardiac la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş este o chestiune iminentă, fiind efectuate toate pregătirile. Activitatea este condusă de dr. Horaţiu Suciu, reluarea transplantului fiind aşteptată de pacienţii de pe listele de aşteptare. În orice moment, când apare un donator potrivit, se va face primul transplant. Faţă de alte tipuri de transplant, cel de cord este mai complicat pentru că este obligatorie respectarea unei vârste tinere. Nu se poate transplanta o inimă de 50 de ani la un pacient de 20 de ani, ci exact invers. Pe lista lungă de aşteptare sunt circa 100 de pacienţi evaluaţi, iar pe lista scurtă, oricare dintre cei 30 de pacienţi este acceptat pentru procedura de transplant şi, în funcţie de grupa sanguină, compatibilitate tisulară, dimensiunile corporale, se alege un receptor”, a spus Deac, care este şi chirurg cardio-vascular la Târgu Mureş.

Citeşte şi REVOLTĂTOR: Aproape 60 de inimi care ar fi putut ajunge la pacienţii bolnavi au fost aruncate VIDEO

Operaţiile de transplant de cord la Târgu Mureş au fost sistate în 2011, iar în anii de dinainte de întrerupere au fost efectuate peste 50 de transplanturi cardiace.