RĂSTURNARE DE SITUAŢIE în cazul furtului de tablouri: Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, date în judecate

Cătălin Dancu, avocatul lui Radu Dogaru, judecat în dosarul furtului de tablouri din Olanda, a declarat marţi că face demersuri pentru a da în judecată Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, pe baza unui raport al poliţiei olandeze făcut imediat după furtul celor şapte tablouri, care ar dovedi lipsa de securitate şi neglijenţa autorităţilor.

22 oct. 2013, 11:24
RĂSTURNARE DE SITUAŢIE în cazul furtului de tablouri: Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam, date în judecate

Avocatul Cătălin Dancu a declarat că după termenul de marţi din dosarul privind furtul tablourilor va lua legătura cu avocaţi olandezi pentru a introduce pe rolul unei instanţe o acţiune prin care să se dovedească faptul că Muzeul Kunsthal şi Primăria Rotterdam au dat dovadă de neglijenţă în ceea ce priveşte securizarea perimetrului muzeului şi mai ales a operelor de artă expuse în el, informează Mediafax.

Dancu a spus că acţiunea se va baza pe un raport al poliţiei olandeze făcut după furtul celor şapte tablouri şi care ar dovedi deficienţe în ceea ce priveşte sistemele de securitate ce trebuiau să asigure muzeul.

Avocatul a precizat că nu existau senzori în preajma operelor de artă, „nici măcar o bară sau un geam de protecţie ca să nu ajungi să pui mâna pe ele sau să ajungi să arunci cu cerneală în ele”.

Dancu a mai spus că această acţiune are rolul de a produce o circumstanţă atenuantă în cazul acuzaţiilor aduse clientului său, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 3.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.