ÎCCJ menţine arestul lui Radu Mazăre, în dosarul Polaris. Primele imagini cu fostul primar al Constanţei după încarcerare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis marţi menţinerea măsurii arestării preventive în cazul fostului edil al Constanţei, Radu Mazăre, care a fost luată în dosarul Polaris.

04 iun. 2019, 09:08
ÎCCJ menţine arestul lui Radu Mazăre, în dosarul Polaris. Primele imagini cu fostul primar al Constanţei după încarcerare

UPDATE Decizia nu este definitivă.

„În baza art. 399 alin. 10 Cod de procedură penală raportat la art. 208 alin. 4 Cod de procedură penală, menţine măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 6 iunie 2019 până la data de 4 august 2019, inclusiv. În baza art. 399 alin. 10 Cod de procedură penală raportat la art. 242 alin. 1 Cod procedură penală, respinge cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în minuta instanţei.

______

Radu Mazăre a fost scos din Penitenciarul Rahova și dus la Instanța Supremă. Un complet de trei judecători de la Instanţa supremă discută, marţi, cererea fostului primar al Constanţei de revocare a mandatului de arestare preventivă emis în dosarul Polaris şi urmează să stabilească dacă va anula măsura, după ce procurorul DNA a cerut menţinerea acesteia.

La termenul de marţi, DNA a cerut judecătorilor menţinerea măsurii în cazul lui Radu Mazăre, invocând „actul de sfidare” al fostului edil la momentul plecării sale, când dosarul ”Polaris” se apropia de final.

„O primă condiţie care este încă îndeplinită în ceea ce priveşte menţinerea acestei măsuri este impactul social ce se propagă la nivelul societăţii. Conduita de sfidare a actului de justiţie poate deranja. Este imputabilă o astfel de atitudine faţă de actul de justiţie. A doua condiţie a unui mandat de arestare e atinsă. Cauza nu e definitiv soluţionată şi a fost nevoie de o durată mare de timp pentru aducerea în ţară a solicitantului”, a explicat procurorul, citat de Agerpres.

Avocata lui Radu Mazăre, Ioana Focşa, a spus că scopul efectiv al mandatului de arestare emis pe numele lui Radu Mazăre nu mai este atins la acest moment, pentru că acesta se află în ţară. Ea a amintit că Radu Mazăre are o condamnare definitivă pe care o execută într-un penitenciar din ţară.

Focşa le-a transmis judecătorilor că nu este relevantă, la acest moment, fuga lui Mazăre din ţară, ci faptul că el este deja încarcerat şi execută pedeapsa de nouă ani de închisoare în dosarul privind retrocedarea unor plaje din Constanţa.

La proces a fost adus şi Radu Mazăre, care a spus că doreşte revocarea mandatului de arestare emis după plecarea sa din ţară.

Judecătorii au rămas în pronunţare şi vor decide dacă admit cererea apărării fostului edil sau menţin mandatul emis la solicitarea DNA.

Fostul edil are multiple condamnări în România. Pedeapsa definitivă care a atras cu sine şi mandatul internaţional de căutare este cea pronunţată în 8 februarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, când Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. De asemenea, el mai are o condamnare de 9 ani şi 10 luni în dosarul „Polaris”, dar şi o condamnare de 6 ani şi 6 luni închisoare primită într-un dosar de abuz în serviciu, însă ambele decizii nu sunt definitive.