Radu Mazăre, cercetat într-un nou dosar

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este cercetat de procurorii DNA într-un nou dosar. Anchetatorii au intrat în posesia interceptărilor mai multor convorbiri telefonice din care reiese că Radu Mazăre negocia preluarea unor acţiuni la Realitatea TV, dar că tranzacţia urma să ascundă bani proveniţi din mită, informează România TV.

28 mai 2015, 08:05
Radu Mazăre, cercetat într-un nou dosar

Radu Mazare este cercetat fiindcă ar fi încercat preluarea staţiei locale de la Constanţa a postului Realitatea TV, manevră prin care ar fi încercat de fapt să ascundă o luare de mită. La dosar au fost depuse stenogramele unor convorbiri în care apar Radu Mazăre,  Sorin Strutinsky, Elan Schwartzenberg, dar şi Nicuşor Constantinescu. Mai mult, într-una din discuţii apare şi numele fratelui lui Radu Mazăre.

Surse judiciare susţin că din interceptări reiese că Elan Schwarzenberg este cel care a propus preluarea staţiei locale Realitatea TV de postul de televiziune patronat de Sorin Strutinsky şi controlat de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Radu Mazăre se află în arest preventiv într-un alt dosar de corupţie, iar joi ar urma să afle dacă magistraţii prelungesc sau nu mandatul.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le deschidă în Constanța.

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei — circa 335 milioane de euro”, preciza DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constanței a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

„În perioada noiembrie 2008-2012, Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri-cadru și contracte subsecvente încheiate între primărie și o societate la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc.”, arată DNA.

Procurorii au constatat că în ambele cazuri au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani, înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky.