Radu Mazăre, din nou la Instanţă. ICCJ cere detalii de la Ministerul Justiţiei privind extrădarea din Madagascar a fostului edil

Scandal în sala de judecată la procesul lui Radu Mazăre privind cartierul de locuinţe sociale. Procurorul DNA a cerut 7 ani de închisoare pentru fostul edil al Constanţei pentru luare de mită şi încă doi pentru fals în declaraţii. În schimb, avocații lui Radu Mazăre le-au spus judecătorilor că fostul edil ar fi fost adus în România ilegal. Astfel că judecătorii Instanţei supreme au admis o cerere a apărătorilor lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat, şi au decis să transmită o adresă la Ministerul Justiţiei în care cer lămuriri privind modul de interpretare a normelor legate de extrădare. În acest proces al locuinţelor sociale, Radu Mazăre a fost achitat în prima instanţă. 

10 iun. 2019, 05:40
Radu Mazăre, din nou la Instanţă. ICCJ cere detalii de la Ministerul Justiţiei privind extrădarea din Madagascar a fostului edil

Instanţa supremă a reluat, luni, audierile în dosarul în care fostul edil al Constanţei Radu Mazăre este judecat alături de omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru pretinse fapte de corupţie legate de acordarea unor contracte.

La termenul de luni al procesului, avocata lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă în acest caz, prin care arătat că în Legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate, potrivit Agerpres. Potrivit legii, „persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării”, a explicat avocata lui Mazăre.

În acest context, judecătorii ICCJ au cerut avocatei sfaturi privind acest pretins impas juridic, context în care aceasta a explicat instanţei că trebuie să ceară detalii de la Ministerul Justiţiei, care să comunice cererea de extrădare.

„Ne-ar interesa decizia autorităţilor din Madagascar. Domnul Mazăre nu poate să fie judecat pentru orice altă faptă anterioară extrădării. În acest dosar, fapta e din 2011. Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. La art. 74 există o excepţie: dacă statul care a predat o consimte. Deci, trebuie emisă adresa către autorităţile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazăre”, a mai explicat avocata.

Procurorul DNA prezent la şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, „dar articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii”.

După deliberări, judecătorii ICCJ au admis solicitarea avocatei lui Mazăre, în sensul emiterii unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Mazăre. Instanţa a precizat că doar după ce va studia întreaga documentaţie va putea oferi o soluţie privind solicitarea integrală a apărării lui Radu Mazăre.

Radu Mazăre este acuzat de procurorii anticorupţie că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” – pentru ca să-l ajute pe acesta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Şi fratele fostului primar al Constanţei, Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, şi el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă”.

În primă instanţă, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, în iunie 2018, să-l achite pe Radu Mazăre pentru luare de mită şi să-i dea fostului primar de la Constanţa o amendă de 5.000 de lei. Şi fratele acestuia, Alexandru Mazăre, a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, şi în cazul acestuia fiind dispusă o amendă penală de 5.000 de lei.

Instanţa supremă a dispus achitarea şi în cazul omului de afaceri Avraham Morgenstern pentru dare de mită. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Radu Mazăre se află în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru că are de ispăşit pe pedeapsă de 9 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje pe litoral. Duminică i-a expirat perioada de 21 de zile de carantină şi, potrivit procedurii, o comisie de la Penitenciarul Rahova trebuie să decidă luni unde îşi va ispăşi pedeapsa fostul edil al Constanţei. 


loading...