Radu Mazăre rămâne în arest preventiv încă 30 de zile. Decizia este DEFINITIVĂ

Radu Mazăre rămâne în arest preventiv cel puţin până pe 30 iunie, informează România TV. Decizia a fost luată joi de un complet de divergenţă de la ICCJ, care a analizat contestaţia depusă de procurorii DNA la hotărârea primei instanţe de a nu prelungi măsura arestului preventiv pentru fostul primar al Constanţei.

28 mai 2015, 13:07
Radu Mazăre rămâne în arest preventiv încă 30 de zile. Decizia este DEFINITIVĂ

Joi a avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care Radu Mazare spera să scape de măsura arestului preventiv. Un complet de doi judecători a analizat contestaţia DNA la hotărârea de a nu mai prelungi măsura preventivă luată împotriva fostului primar al Constanţei, însă, ca şi până acum, magistraţii Anca Alexandrescu şi Ioana Bogdan au avut opinii divergente, prima fiind în favoarea plasării în arest la domiciliu, iar cea de-a doua pentru rămânerea în arest preventiv.

La termenul de joi dimineaţă, cele două judecătoare au făcut cereri de abţinere, în timp ce DNA a făcut o cerere de recuzare a celor două. Toate cele trei cereri au fost însă respinse, iar procesul a început cu o întârziere de 45 de minute.

În lipsa unui consens privind măsura preventivă care se impune în cazul lui Radu Mazăre, a fost format un complet de divergenţă, care a decis în cele din urmă ca Radu Mazăre să rămână în arest preventiv, unde se află din data de 2 aprilie.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le deschidă în Constanța.

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei — circa 335 milioane de euro”, preciza DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada noiembrie 2006-2013, edilul Constanței a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.

„În perioada noiembrie 2008-2012, Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri-cadru și contracte subsecvente încheiate între primărie și o societate la care era asociat Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanța, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc.”, arată DNA.

Procurorii au constatat că în ambele cazuri au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii cinci ani, înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky.