Radu Nemeş, pus sub acuzare în dosarul de evaziune cu motorină de la Călăraşi

Radu Nemeş a fost dus joi la DIICOT Călăraşi, unde procurorii l-au anunţat că a fost pus sub acuzare în dosarul deschis în octombrie 2012, care vizează activitatea infracţională a unei grupări specializate în evaziune fiscală prin comercializare de motorină folosind firme-fantomă, prejudiciul fiind de peste 8 milioane euro.

31 iul. 2014, 13:26
Radu Nemeş, pus sub acuzare în dosarul de evaziune cu motorină de la Călăraşi

Potrivit unui comunicat al DIICOT, extrădat din Statele Unite ale Americii, ca urmare a ordinului de extrădare din 22 aprilie 2014 emis de Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul de Vest Washington şi ca urmare a declaraţiei sale prin care a renunţat la drepturile conferite prin Tratatul de extrădare dintre România şi SUA, Radu Nemeş a fost audiat joi de către procurorii DIICOT – BT Călăraşi în calitate de suspect.

Acesta este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Procurorii susţin că inculpaţii Tănase Mara, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Andrei-Florin Jugănaru, Florin-Silviu Teodosiu şi suspectul Radu Nemeş au constituit un grup infracţional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist, având drept scop sustragerea de la plata accizelor aferente unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Pentru a asigura funcţionalitatea acestui sistem foarte bine pus la punct, inculpaţii şi suspectul Radu Nemeş au creat un circuit financiar fictiv, format în special din societăţi comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora.

În această categorie se regăsesc inculpaţii Mircea-Grigore Ionuţă, Cristian-Gabriel Nuţulescu, Lucian-Florin Ionescu, Tudor Mihăilescu, Gabriel Bîţu, dar şi contabila Mariana Cozma.

Citeşte şi Cum a protejat Sorin Blejnar gruparea de evaziune condusă de Radu Nemeş

Fraudarea bugetului consolidat al statului nu ar fi fost însă posibilă fără existenţa unui palier de protecţie format chiar din reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi, sub o aparenţă de legalitate.

Acest palier este reprezentat de directorul regionalei judeţene a Agenţiei Naţionale Vamale, Ion Voicu, precum şi de alţi angajaţi ai acestei instituţii, şi anume inspectorii vamali Anton Andrei, Adrian Andronescu (agenţi vamali) şi Dan Nicolescu (controlor vamal).

Faptic, mecanismul creat a fost unul cât se poate de simplu: membrii de bază ai grupării, dar şi cei care au sprijinit gruparea – aceştia făcând posibilă funcţionarea întregului sistem – au utilizat o societate nou înfiinţată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

În realitate, societatea Atlantis Premium SRL nu a desfăşurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,965 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăţi fantomă (nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi, unii semi-analfabeţi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase.

Citeşte şi Dezvăluiri din dosarul Blejnar-Marta: Regele Motorinei i-a dat o şpagă de 1,1 milioane euro lui Elan