Radu Opaina este împotriva închiderii caloriferelor: Repartitoarele au distrus apartamentele

Împiedicarea închiderii caloriferelor va duce la păstrarea blocurilor în stare bună şi la facturi mai mici în majoritatea cazurilor, a declarat luni pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina.

10 feb. 2014, 10:53
Radu Opaina este împotriva închiderii caloriferelor: Repartitoarele au distrus apartamentele

Avantajul major e că păstrăm casele, blocurile în stare bună, fără să le degradăm, nu să le distrugem, cum se întâmplă în prezent. Facturile vor scădea în marea lor majoritate, iar cei care stau în frig nu vor mai plăti pagubele celorlalţi şi atunci vor sta civilizat şi ei, vor plăti o căldură la minim de confort, toată lumea va fi mulţumită„, este de părere Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Citeşte şi Închiderea caloriferelor va fi interzisă prin lege. Pro sau contra?

Potrivit acestuia, veniturile persoanelor nu constituie problema FAPR, ci a Guvernului, a premierului, miniştrilor Muncii, Economiei şi Finanţelor, care au obligaţia să asigure nivelul de trai minim necesar pentru o viaţă decentă.

Sărăcia nu se tratează cu măsuri de genul acesta, care să degradeze imobilele şi să creeze alte probleme, în sărăcie trebuie să facem totul astfel încât să cheltuim cât mai puţin„, a declarat Radu Opaina.

El susţine că izolarea pereţilor nu rezolvă problemele. „Cu cât izolăm mai mult o casă neîncălzită, cu atât o afectăm. Izolarea se face pentru a nu se mai risipi căldură în exterior, nu pentru a sta în frig„, a precizat preşedintele FAPR, într-un interviu pentru Agerpres.

În opinia sa, introducerea repartitoarelor a dus la deteriorarea imobilelor. „În mod normal trebuia de la început, de acum zece ani, să nu se implementeze sistemul cu repartitoare aşa cum s-a făcut, prin a permite unei categorii a populaţiei să închidă la maxim caloriferele. Prin această măsură s-au creat foarte multe probleme, pe de o parte, unii au plătit mai mult decât au consumat, alţii, mai puţin decât au consumat, dar au supravieţuit folosind surse precum gaze şi alte aspecte din buzunarul celorlalţi. În acelaşi timp, clădirile au început să se deterioreze, au apărut mucegaiul, condensul, igrasia, starea imobilelor e precară. Mulţi reclamă că au fost distruse apartamentele lor de către vecini„, a spus Opaina.

Citeşte şi Tot mai mulţi români renunţă la sistemul centralizat de încălzire. Ce alternative inteligente avem

Preşedintele FAPR spune că temperatura indicată în imobile ar fi de 18 grade Celsius. „Conform legilor europene şi din România, minimum de confort şi siguranţă în viaţa oamenilor şi clădirilor e de 18 grade Celsius. Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 536 din 1997 prevede că sistemul de încălzire trebuie să asigure temperatura minimă medie de 18 grade Celsius. Constituţia stipulează că nimeni nu are voie să afecteze dreptul de proprietate al celorlalţi. Legea nr. 230/2007 a asociaţiilor de proprietari menţionează că niciun proprietar nu are voie să afecteze drepturile celorlalţi iar în cazul în care face stricăciuni, trebuie să le plătească„, a precizat el.

Opaina a menţionat că pentru implementarea iniţiativei privind împiedicarea închiderii caloriferelor a făcut plângere la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, cerând modificarea legislaţiei.

Din momentul acela ştim cine va răspunde. Cine creează abuzuri, prejudicii va plăti. În ţările civilizate, printre cele mai dure măsuri sunt cele cu privire la ce rău se face altui om şi fiecare va plăti după răul pe care l-a făcut„, a răspuns Opaina întrebat ce va face dacă situaţia nu se va schimba.