Radu Oprea (PSD): „Lansez o provocare pentru PNL, să vină repede cu iniţiative pentru eliminarea pensiilor speciale

Senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, că lansează o provocare liberalilor să iniţieze demersuri rapide pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, el arătând că aceştia au majoritatea care le permite să rezolve problema.

19 feb. 2021, 14:06
Radu Oprea (PSD): „Lansez o provocare pentru PNL, să vină repede cu iniţiative pentru eliminarea pensiilor speciale

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a acuzat PNL de demagogie, făcând trimitere la declaraţiile anterioare ale europarlamentarului Rareş Bogdan făcute pe această temă.

„Am votat proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Vreau să lansez o provocare pentru cei de la PNL, campionii pensiilor speciale în realitate în România, cei care au introdus cele mai multe categorii şi cele mai costisitoare pentru societate categorii de pensionari speciali, şi aş vrea să le spun că ar trebui să îndrepte o greşeală, aşa cum PSD a făcut, cea a lui Valeriu Stoica, care a introdus categoria magistraţilor, sau cea introdusă de către Alina Gorghiu, a aviatorilor, sau Florin Roman care a avut iniţiativa privitoare la cei care lucrează în Curtea de Conturi. Aceasta este provocarea, să vină repede cu o ordonanţă de urgenţă sau cu iniţiative în Parlament, să le susţină, să le voteze pentru eliminarea pensiilor speciale. Sunt la putere, pot să o facă, depinde doar de ei”, a afirmat Radu Oprea, conform Agerpres.

Radu Oprea acuză PNL că nu vrea să rezolve problema pensiilor speciale

„Pensiile speciale ale parlamentarilor, proiect iniţiat de către PSD, acesta a fost votat în Parlament pentru a arăta că PSD chiar se ţine de cuvânt atunci când spune un lucru. Ceilalţi, demagogi… cred că sunt deja 700 de zile de când Rareş Bogdan a spus că va elimina pensiile speciale şi văd că ei continuă în aceeaşi demagogie şi în aceleaşi declaraţii care nu au nicio legătură cu realitatea. Este evidentă lipsa lor de intenţie în a rezolva această problemă care este prezentă în societate. Inegalităţi foarte mari sunt principala provocare pe care o resimt românii astăzi. De ce pentru unii sunt resurse să huzurească, şi vedem bugetarii de lux de la PNL – au peste 14.000 de posturi nou înfiinţate anul trecut şi vin şi ne spun că trebuie să ne luptăm cu bugetarii, că nu sunt performanţi. Chiar nu le e ruşine?”, a mai spus Radu Oprea.

Citeşte şi: Rareş Bogdan intensifică lupta pentru tăierea sporurilor bugetarilor: „Sincer, aşa nu se mai poate. România trebuie să meargă mai departe, strict pe bază de profesionalism”

PSD acuză Guvernul Cîţu a majorat bugetul doar la ‘puşculiţele de partid’

Senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, că la capitole importante precum Sănătatea şi Educaţia bugetul este mai mic decât cel de anul trecut, însă există creşteri la capitole care reprezintă „puşculiţa de partid”, locul de unde banii pot fi direcţionaţi „discreţionar”.”Sunt capitole importante, cum ar fi bugetul Sănătăţii, care e mai mic decât anul trecut, de fapt e cel mai mic din ultimii ani, de asemenea, bugetul Educaţiei e mic. A crescut Fondul de rezervă al premierului, capitolul acţiuni generale la Ministerul Finanţelor Publice… Ce reprezintă acestea? Puşculiţa de partid, locul de unde pot fi direcţionaţi banii discreţionar, aşa cum vrea premierul. Şi lucrul acesta nu trebuie să se mai întâmple”, a afirmat Oprea.

În context, fostul ministru a arătat că bugetul de anul acesta este unul al austerităţii, care nu permite dezvoltarea României, peste 11 milioane de români fiind afectaţi în mod direct de măsurile propuse.

„Este un buget care se bazează pe împrumuturi, este un buget al datoriei, al austerităţii, şi nu este un buget pentru cetăţenii din România, pentru oameni. Sunt peste 11 milioane de români afectaţi în mod direct. Începând de la copii (…) până la pensionari. (…) Ce este cel mai grav în acest buget, (…), faptul că, dacă ne uităm la venituri, ca pondere în PIB în anul 2022 şi în anul 2023, veniturile scad. Care creştere economică, care investiţii, ce dezvoltare, dacă veniturile scad? Acolo este un nonsens profund (…). O să ne coste pe toţi foarte mult”, a conchis social-democratul.

Potrivit acestuia, PSD va veni cu amendamente importante la legea bugetului de stat. „Am prevăzut amendamente care să permită creşterea punctului de pensie, aşa cum este prevăzută în lege (…), de asemenea, cea referitoare la respectarea legii salarizării unitare şi amendamente precum cel referitor la gratuitate pe transport pentru studenţi (…). Ca fost ministru al Mediului de afaceri, comerţului şi antreprenoriatului, voi avea amendamente pentru plata integrală a Start Up Nation. În prezent sunt puţini bani în comparaţie cu necesarul pentru plata ediţiei a doua şi ediţia a treia să poată demara”, a spus Radu Oprea.

El susţine, totodată, că, prin amendamentele propuse, vor fi sprijinite şi exporturile. „Există un aviz negativ de la CES. adică dialogul. Dezbaterea tripartită cu actorii relevanţi din societate a lipsit cu desăvârşire şi aceasta este motivaţia principală pentru care au dat un aviz negativ. E un aviz consultativ, probabil domnul Câţu nu va ţine cont de el, s-a şi exprimat public. De câte ori nu îi convine o opinie, de atâtea ori democraţia este pusă în pericol. (…) CES-ul (…) este definitiv în constituţie (…). Dar domnului Câţu nu-i place democraţia. De câte ori primeşte un aviz negativ, de atâtea ori acea instituţie nu este bună. Ar trebui să fie deschis şi să înţeleagă că mesajul transmis de către sindicate şi de către actorii relevanţi din societate (…) este un mesaj care arată clar să bugetul austerităţii cu care vor să vină în Parlament este un buget greşit care nu permite dezvoltarea României”, a declarat senatorul PSD.