Radu Preda, după ce a cerut schimbarea datei pentru Sfintele Paşti, face scandal cu inginerii-teologi şi nu regretă că nu a avut-o studentă pe Udrea

Teologul Radu Preda vine cu un nou atac la slujitorii Bisericii Ortodoxe, după ce a apărut la Piteşti o nouă facultate de profil.

04 iul. 2023, 14:01
Radu Preda, după ce a cerut schimbarea datei pentru Sfintele Paşti, face scandal cu inginerii-teologi şi nu regretă că nu a avut-o studentă pe Udrea

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române își desfășoară, marți, la Reședința Patriarhală, lucrările sesiunii de vară. Însă, chiar în timp ce ierarhii se aflau reuniți în ședința prezidată de Patriarhul Daniel, unul dintre cei mai controversați preoți, Radu Preda, a lansat un atac fără precedent la adresa unui ierarh, dar și la adresa întergii Biserici.

Magda Catone este studentă la master, la Teologie. Nu este prima experiență de acest fel a actriței: „I-am avut colegi pe toți colegii fiului meu”

Preda, fost șef la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, l-a numit ”prost” pe ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru că întreprinde vizite pastorale în bisericile din eparhia sa.

Preda atacă BOR pentru că două dintre facultățile de teologie au ajuns să facă parte din cadrul unor universități politehnice, prin fuziunea unor instituții de învățământ superior, cum e cazul la Iași și Cluj-Napoca. Despre Facultatea de Teologie de la Pitești, Preda spune că este ”o rușine, o imensă hoție. Penală.”. El atacă și dreptul oricărui român de a urma cursurile teologice și dă ca exemplu cazurile Dan Voiculescu și Elena Udrea, despre care spune că nu onorează BOR.

”BOR ȘI CARTEA RECORDURILOR

(inutile)

Dacă un ziar din zonă ne anunță că ierarhul locului a „doborât” recordul, vizitând 50 de unități de cult într-o zi, aflăm din alte surse media că, prin fuzionările academice recente, din ultimii ani, am ajuns să avem secții de Teologie în cadrul unor Politehnici. Exemple: Cluj și Pitești.

Chestiunea cu vizitele în cascadă, aceast nou kalashnikov canonic, este doar vârful unei mișcări de recentrare a autorității unor vlădici. Desigur, nu există nicio eparhie, precum nicio pădure, fără uscături, dar a crede că băgând spaima în slujitori, umilindu-i, punându-i să semneze angajamente colective că nu o să mai facă, că o să fie cuminți, reprezintă strategia prostului care se crede, fiind chiar, drept. Or, simțul dreptății este lipit de cel al măsurii, așa cum iubirii îi corespund, cotidian, fără efuziuni, grija, atenția, responsabilitatea matură.

Cât privește „inginerii”-teologi, nu pot decât să repet ce am mai spus: nu există nicio forță în lumea aceasta mai puternică și mai eficientă în procesul de erodare a credibilității Evangheliei precum chiar înșiși slujitorii Bisericii. Pitești! Acest nume este legat nu doar de înfiorătorul experiment din trecutul totalitar, dar din păcate și de cel al prezentului pastoral, Facultatea de Teologie Ortodoxă de acolo fiind, blând formulat, o rușine, o imensă hoție. Penală.

Una peste alta, că măsurăm în km sau cu alte unități de referință, recordurile de acest fel nu ne onorează. Precum nici faptul că Elena Udrea s-a înscris la un moment dat la Facultatea mea, la Cluj, urmând teoretic să îi fiu profesor. Între timp, dânsa s-a răzgândit. Cum nici faptul, concret, că în doar câteva ore Dan Voiculescu, cel cu antenele și mașinațiunile lui securistico-financiare, va fi licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Putem hirotoni câți intelectuali creștini reali, de anvergură, poftim, dacă în același timp permitem asemenea inginerii. Cât despre recorduri, putem să le batem măr, că tot degeaba. Doxa!”, a scris, pe Facebook, Radu Preda.

Cotroversat preot, dat afară din parohia de la Munchen chiar de ierarhul locului, Radu Preda a fost hirotonit preot la München de Mitropolitul Serafim al Germaniei în 20 mai 2019, după ce cu o zi mai înainte primise taina hirotoniei în diacon.

Preda este unul dintre inițiatorii petiției prin care cere schimbarea datei Sfintelor Paști.

Citeşte şi

CONCEDIU DE ODIHNĂ 2023. Până la ce dată se pot recupera zilele libere pe care nu le-aţi luat în 2022