RADU PRICOP, ginerele lui Traian Băsescu, pus sub CONTROL JUDICIAR în dosarul de şantaj al lui Lucinschi

RADU PRICOP, ginerele lui Traian Băsescu, a fost audiat, vineri, la DNA în dosarul de şantaj al lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova. Avocatul a părăsit sediul DNA după aproximativ trei ore, fără a face declaraţii. Procurorii DNA au anunţat, la scurt timp după audieri, că Radu Pricop a fost pus sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

03 apr. 2015, 07:46
RADU PRICOP, ginerele lui Traian Băsescu, pus sub CONTROL JUDICIAR în dosarul de şantaj al lui Lucinschi

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a urmăririi penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 aprilie 2014, față de Radu Pricop, avocat în cadrul Baroului București, pentru infracțiunile de complicitate la șantaj.

Potrivit ordonanţei procurorilor, Radu Pricop a uzat de calitatea de avocat în săvârșirea faptei reținute în sarcina sa, rezultând că, deși inițial a oferit personal inculpatului Lucinschi Sergiu „consultanță juridică” conținând elemente contrare legii, ulterior, pentru a masca participația la săvârșirea infracțiunii, a procedat la interpunerea, în relația cu inculpatul Lucinschi Sergiu a altor persoane, pentru a disipa eventuala răspundere penală, transmițând prin intermediul acestora, lui Lucinschi Sergiu, informațiile necesare obținerii sumei de bani necuvenite.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Pricop Radu Petru trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la Poliția – Secția 1 ori de câte ori este chemat;
– să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției cu privire la schimbarea locuinței;
– să se prezinte la Poliția secția 1 – organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
– să nu depășească raza teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului;
– să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, persoane distinct nominalizate și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

În caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, este urmărit penal pentru complicitate la şantaj, în dosarul fiului fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, Sergiu Lucinschi.

Pricop s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind însoţit de avocatul său. Acesta nu a făcut declaraţii, la sosire.

Procurorii DNA au anunţat, marţi, că există indicii şi date care arată că avocatul Radu Pricop şi procurorul Remus Jurj-Tudoran au săvârşit infracţiunea de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

În ordonanțele procurorilor se arată că „în perioada decembrie 2014 – martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea suspecților Pricop Radu și Jurj Tudoran Remus, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T, ce face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)”.

CITEŞTE ŞI REFERAT DNA. Cum l-a sprijinit Radu Pricop pe Lucinschi în acţiunea de şantaj

Potrivit anchetatorilor, Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a redactat plângerea penală ce făcea obiectul dosarului în cauză, dar şi soluţii nelegale pentru remiterea sumei de 4 milioane de euro drept o datorie fictivă.

În referatul DNA de propunere a arestării preventive în cazul lui Lucinschi, procurorii susţin că Sergiu Lucinschi, in perioada decembrie 2014 -martie 2015, cu complicitatea lui Mihăilă Dan, Radu Pricop şi Remus Tudoran Jurj, a exercitat asupra lui Alexandru Horpos actiuni de constrangere, pentru a-l determina pe acesta sa-i dea suma totala de 4.000.000 euro.

„PRICOP RADU l-a sprijinit in activitatea infractionala pe LUCINSCHI SERGIU, cunoscand natura acesteia, prin redactarea in anul 2013 a plangerii penale (Genesis) si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale pentru intrarea sumei de 4.000.000 euro in patrimoniul lui LUCINSCHI SERGIU, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de partea vatamata sub imperiul constrangerilor repetate”, se arată în referatul DNA.