Radu Zlati cere retragerea circularei ce interzice intonarea imnului naţional la manifestările sportive interne

Deputatul PNL Radu Zlati, membru al Comisiei pentru învățământ, cercetare, tineret și sport a Camerei Deputaților, consideră "imperios necesară" retragerea grabnică a Circularei 377/2016, emisă de ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, prin care se interzice intonarea imnului național la începutul manifestărilor sportive interne, menționând că acest act excede cadrul legal.

19 ian. 2016, 12:20
Radu Zlati cere retragerea circularei ce interzice intonarea imnului naţional la manifestările sportive interne

„În acest moment, retragerea grabnică a Circularei 377, act care prin conținutul său rușinează o carieră impecabilă de sportiv sub culorile României, dar și uniforma de general al Armatei Naționale, este imperios necesară„, precizează Zlati, într-o declarație remisă marți Agerpres.

Citeşte şi: Radiourile şi televiziunile ar putea difuza imnul în fiecare dimineaţă

Potrivit acestuia, circulara MTS are ca suport legislativ HG 1.157/2001, dar această hotărâre nu cuprinde nicio prevedere prin care se interzice intonarea imnului național în cadrul competițiilor sportive interne. „Circulara 377 excede cadrul legal, mai ales acolo unde aceasta conține amenzi acordate organizatorilor, invocând prevederi inexistente în HG la care face trimitere”, spune Zlati.

În opinia sa, marea problemă a ministrului Elisabeta Lipă provine din „necunoașterea legii sau din capacitatea redusă de interpretare a acesteia din partea consilierilor săi”.

„Nu se poate explica altfel faptul că un comunicat al MTS, publicat pe site-ul propriu, precizează: «Potrivit cadrului legal în vigoare — Legea nr. 75/ 1994 și Hotărârea nr. 1.157/ 2001, care reglementează Normele privind obligația intonării imnului național, doar în situațiile precizate de lege, imnul național al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România. Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului național, în situațiile menționate mai sus, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiții». Cu alte cuvinte, instituția își contrazice conducătorul”, susține deputatul liberal.