Raed Arafat a anunțat când vor fi ridicate restricțiile anti-Covid: „Ne apropiem de momentul în care apar măsurile de relaxare”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), spune că România se apropie de momentul în care o parte din restricții vor fi ridicate.

14 feb. 2022, 21:44
Raed Arafat a anunțat când vor fi ridicate restricțiile anti-Covid: „Ne apropiem de momentul în care apar măsurile de relaxare”

Totuși, înainte de a fi luate astfel de decizii, trebuie făcută o analiză serioasă, a explicat șeful DSU. ”Ca să ridici măsuri, trebuie prima dată să vezi că impactul pe sistemul sanitar într-adevăr a scăzut”, a declarat  Raed Arafat, adăugțând că numărul cazurilor din ATI este în creştere.

”Noi astăzi am avut în plus 14 persoane în terapiile intensive din ţară, adică, chiar dacă numărul total al cazurilor este în scădere, pe secţiile de terapie intensivă încă vedem o continuă creştere a numărului cazurilor.

Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, fără nicio discuţie, cum au luat toate celelalte ţări din jurul nostru, dar acest moment va fi corelat, bineînţeles, cu scăderea impactului pe partea de spitale, de secţie de Terapie Intensivă”, a mai spus Raed Arafat.

Şeful DSU consideră că, dacă se ajunge din nou la un număr de cazuri care pune presiune pe sistemul medical, va fi un semnal de alarmă.

”Vedem o scăderea numărului de cazuri, asta nu poate fi negat, scade semnificativ numărul cazurilor, dar în continuare avem un număr semnificativ la terapie intensivă şi cu o uşoară creştere zilnică. Va mai dura puţin timp până vom vedea că începe să scadă şi numărul cazurilor pe secţiile de terapie intensivă.

Orice creştere care vine cu impact pe partea medicală ridică un semnal de alarmă. Dacă este fără impact pe partea medicală, atunci nu are de ce să ridice semnalul de alarmă. Orice creştere care vine cu impact pe secţiile de terapie intensivă, cu capacităţile de internare şi implicit pe unităţile de primiri urgenţe poate să fie un motiv de îngrijorare şi să fie analizat dacă sunt de luat anumite măsuri sau nu.

Noi am avut săptămâna trecută zeci de mii de infectări, dar nu putem compara ce se întâmplă acum cu ce s-a întâmplat în valul trecut. În valul trecut, cazurile erau mult mai puţine şi ajunseserăm deja la 1.600 – 1.700 chiar mai multe cazuri de terapie intensivă şi cu un aproape blocaj la unităţile de primiri urgenţă care erau pline de cazuri de terapie intensivă. La acest moment, din fericire, nu ne confruntăm cu o situaţie asemănătoare”, a adăugat Arafat.