Raed Arafat ameninţă cu sancţiuni dure. Restaurantele care nu verifică codul QR vor fi închise

Guvernul a modificat restricţiile COVID: Şcolile şi restaurantele rămân deschise şi la incidenţa peste 6, carantină de noapte doar pentru nevaccinaţi.

02 oct. 2021, 15:37
Raed Arafat ameninţă cu sancţiuni dure. Restaurantele care nu verifică codul QR vor fi închise

Șeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat sâmbătă despre sancțiunile în vigoare pentru nerespectarea regulilor sanitare. „Există o gamă de sancțiuni care se poate da, dar poate pe unii aceste sancțiuni nu îi opresc să facă mai departe ce fac și să nu respecte regulile. Noi am apelat întotdeauna la responsabilitatea individuală și de comunitate, dar sancțiunile există, se pot da. Problema noastră este să nu ajungem acolo. Noi am dori să intrăm, să controlăm și să nu găsim nimic, dar dacă intrăm și vedem că situația nu se respectă …”, a răspuns Raed Arafat.

Revolta reprezentanţilor Horeca, după ce s-au închis restaurantele în Timişoara. „Aşteptăm urgent să schimbaţi modul de aplicare a acestor restricţii”

Potrivit lui Raed Arafat, HoReCa a cerut păstrarea restaurantelor deschise, iar autoritățile au dat acum „o ocazie”: „dacă doresc să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală, să respecte regulile. Pentru că dacă continuă să crească noi cazuri și vedem că nu se respectă regulile vor urma poate alte măsuri, mai târziu. Ei trebuie să fie responsabili acum, să respecte regulile, pentru că au restaurantele deschise cu anumite reguli. Nu respectă regulile, atrag alte măsuri poate și nu am dori să ajungem acolo”.

Guvernul a modificat restricţiile COVID: Şcolile şi restaurantele rămân deschise şi la incidenţa peste 6, carantină de noapte doar pentru nevaccinaţi

Operatorii economici trebuie să fie primii care controlează situația, să ceară certificatul verde și să nu permită accesul celor care nu îl au: „am auzit niște chestiuni hilare, că merg unii cu Codul QR, îl arată dar nu îl citește nimeni. Codul trebuie verificat cu aplicația descărcabilă gratuit”.

Codul QR arată cine s-a vaccinat, cine s-a testat și cine a trecut prin boală, iar acolo unde rata de infectare depășește 6 la mie intră la activități cei vaccinați și vindecați de COVID.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, 12.590 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, cel mai grav bilanţ zilnic de la debutul pandemiei. Dintre acestea, peste 2.500 de cazuri noi sunt în Bucureşti. În ultimele 24 de ore, 184 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.412 pacienţi cu COVID-19. Sunt 345 de copii internaţi cu COVID-19, din care 20 la ATI.