COPLATA ÎN SPITALE, de la 1 aprilie. Arafat: Unele persoane sunt SCUTITE de plată. Vezi cine scapă

Începând cu 1 aprilie 2013, pacienţii români vor plăti la externarea din spital între 5 şi 10 lei. După ani de dezbateri şi nenumărate amânări, coplata este introdusă în sistemul de sănătate. Însă nu toată lumea va fi obligată să plătească pentru spitalizare.

31 mart. 2013, 13:16
COPLATA ÎN SPITALE, de la 1 aprilie. Arafat: Unele persoane sunt SCUTITE de plată. Vezi cine scapă

Pacienţii vor plăti, la fiecare externare, începând cu 1 aprilie, indiferent de zilele petrecute în spital o taxă cuprinsă între 5 şi 10 lei.

COPLATA, introdusă de la 1 aprilie. Vezi ce TAXE au stabilit spitalele

Medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, duminică, la România TV, că nu toţi pacienţii spitalelor vor trebui să plătească la ieşirea din spital.

Coplata este simbolică, este mai mult un mecanism de reglare şi control decât de a aduce bani în plus şi motivul principal este să fie evitate toate internările şi toate chestiile fictive pe care le găseam în spitale. Sunt scutite de coplată persoanele din anumite categorii, care nu vor plăti nici măcar suma simbolică„, a explicat Raed Arafat.

Scutiţi de la coplată vor fi minorii, majorii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu (până la începerea anului universitar), ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu vârste de până la 26 de ani proveniţi din sistemul de protecţie a copilului care nu realizează venituri din muncă sau nu beneficiază de ajutor social, persoanele persecutate politic în perioada comunismului, veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate şi lăuzele fără venit sau cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Persoanele scutite de coplată trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente precum şi cu documente sau declaraţii pe propria răspundere privind veniturile foarte mici realizate sau faptul că nu realizează venituri.

Potrivit lui Raed Arafat,cele 54 de spitale strategice vor avea sume suplimentare subvenţionate de la stat ca să nu se mai trimită familia să cumpere materiale şi medicamente din afara spitalului„. Secretarul de stat a explicat că astfel de situaţii erau create pe fondul subfinanţării departamentelor de terapie intensivă şi de traumă, care acum vor beneficia de fonduri suplimentare: „Urgenţa nu a primit bani în plus, sumele pentru UPU şi ambulanţă sunt la fel da anul trecut, dar se alocă sume suplimentare pentru terapie în interiorul spitalului, pentru terapie intensivă, pentru partea de traumă şi pentru accidentele vasculare cerebrale. Astfel, spitalul va fi degrevat de anumite costuri pe care nu le acoperea casa de asigurări„.

Cele 54 de spitale strategice vor avea alt tarif pe caz. Până acum ele aveau 1440 de lei pe caz şi unele o să ajungă la 1600 şi 1800 de lei pe caz la spitalele care au majoritatea internărilor, iar asta peste suplimentarea pentru terapie intensivăm şi traumă. Asta ca să nu se mai recurgă la trimiterea pacienţilor să cumpere medicamente cu scuza că nu au bani. După ce se semnează contractele, orice trimitere a unui pacient oentru a cumpăra orice din afară trebuie sancţionată aspru„, a subliniat Raed Arafat.