Raed Arafat, anunţ terifiant despre valul cinci al pandemiei. „Este posibil. Este impactul major pe sistemul sanitar”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a avertizat că România s-ar putea confrunta cu valul cinci al pandemiei, însă nu a putut preciza la ce moment ar putea veni.

12 nov. 2021, 17:27
Raed Arafat, anunţ terifiant despre valul cinci al pandemiei. „Este posibil. Este impactul major pe sistemul sanitar”

Medicul Raed Arafat a punctat că amploarea valului cinci al pandemiei va depinde, însă, de rata de vaccinare.

„Un val 5 este posibil, nu pot să spun la ce moment, dar este posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val 5 poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum. Diferenţa între val 5, care oricum poate că va veni, cu un procent mare de vaccinaţi şi unul cu procent mai mic de vaccinaţi, este impactul major pe sistemul sanitar”, a declarat vineri Raed Arafat, şeful DSU, conform News.ro.

Citeşte şi: Țările și teritoriile din afara Uniunii Europene care au aderat la certificatul verde. Care sunt cele 18 teritorii

Mai mult, Florentina Furtunescu, reprezentantul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a explicat că această pandemie este una a persoanelor nevaccinate.

„Devine din ce în ce mai mult această pandemie o problemă a nevaccinaţilor, iar faţă de această realitate care ne izbeşte din ce în ce mult în fiecare zi, avem un singur îndemn: vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă, vaccinaţi-vă. Trebuie să milităm în continuare, să ne unim eforturile cu toţii pentru a determinat, convinge cât mai mulţi oameni care nu s-au vaccinat până acum să o facă de urgenţă. Este în primul rând în beneficiul individual al dumnealor şi în al doilea rând în beneficiul familiei şi al comunităţii”, a precizat Florentina Furtunescu, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 12 noiembrie 2021. Aproape 5000 de cazuri şi peste 300 de morţi. Doar 6 paturi sunt libere la ATI COVID

Numărul cazurilor noi COVID scade, dar încep să apară cazuri de gripă, iar combinaţia dintre cele două poate fi fatală. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.844 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 82 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 12 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.735.277 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.590 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.556.403 pacienți au fost declarați vindecați.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii a stabilit cum se vor face testele din salivă în şcoli: Testare COVID în prima şi a patra zi a săptămânii, în clasă, la începutul orelor de curs