Raed Arafat anunţă că doar vaccinaţii au voie la NUNŢI. La ce oră se închid mall-urile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că se poate ajunge în situaţia de a se amâna, pentru două-trei săptămâni, toate cazurile care nu sunt urgente, în cazul creşterii constante a infectărilor COVID-19, pentru a face loc în spitale.

02 oct. 2021, 14:23
Raed Arafat anunţă că doar vaccinaţii au voie la NUNŢI. La ce oră se închid mall-urile

Raed Arafat a fost întrebat, sâmbătă, după şedinţa de Guvern, dacă vom face faţă dacă numărul pacienţilor mai creşte.
„Noi continuăm să creştem numărul. Dacă numărul creşte există soluţii complementare – se poate limita activitatea electivă pentru 2-3 săptămâni. Ştiu că nu este agreat de foarte multă lume, dar, dacă este nevoie (…) atunci sectorul non-COVID se poate amâna. Medici decid ce nu se poate amâna. Nu vor intra cazurile programabile, care pot fi amânate 2-3 săptămâni”, a explicat el.

Arafat a precizat că nu am ajuns la această fază, dar am ajuns la faza în care unele spitale devin COVID.  „Din păcate, ne forţează situaţia să luăm aceste soluţii. Nu sunt soluţii pe care le luăm din plăcere”, a arătat el.

Raed Arafat a anunțat, sâmbătă, după ședința de Guvern, că, în localitățile în care rata de infectare a depășit 6 la mie, vaccinații și persoanele care au trecut prin boală în ultimele 6 luni pot merge la nunti, botezuri, cinema, concerte și evenimente sportive. Arafat a spus că masca va fi iar obligatorie în aer liber în localitățile respective.

Guvernul a modificat restricţiile COVID: Şcolile şi restaurantele rămân deschise şi la incidenţa peste 6, carantină de noapte doar pentru nevaccinaţi

”Avem activități doar pentru cei vaccinați și cei care se află între a 15-a și a 180-a zi trecute de la perioada infectări, în localitățile de peste 6 la mie:

– organizarea evenimentelor private, nunți, botezuri, va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane

– în spațiile închise și deschise, activitățile sportive se pot desfășura cu 50% dintre spectatori, cu mască

– concerte, filme – 50% din capacitate, cu purtarea măștii

Bilanţ coronavirus 2 octombrie. Un nou record de infectări COVID – 12590 cazuri în 24 de ore şi peste 1400 de pacienţi la ATI

– spectacole în aer liber sau a altor evenimente private și culturale – 50% din spațiu

– la spectacolele drive-in pot participa membrii aceleiaşi familii sau cel mult patru persoane în maşină dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală.

– cursuri pentru adulți, work-shop-uri – 50% din capacitatea spațiului din interior sau exterior și cu mască

– activitatea cu public a restaurantelor și cafenelelor e permisă până la 50% între ora 05:00-24:00, iar mall-urile până la 22:00.”, a spus Raed Arafat.