Raed Arafat, apel la calm şi solidaritate. Şeful DSU anunţă noi măsuri după declararea stării de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, face apel la mass-media să adopte "o atitudine civică responsabilă", precizând că declararea stării de urgenţă are rolul de a ajuta, nu de a crea probleme, de aceea subiectul "nu trebuie speculat şi nici politizat", potrivit Agerpres.

14 mart. 2020, 21:26
Raed Arafat, apel la calm şi solidaritate. Şeful DSU anunţă noi măsuri după declararea stării de urgenţă

„În urma anunţului domnului preşedinte despre declararea stării de urgenţă au început speculaţiile, mesajele de panică şi mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populaţiei. Au apărut afirmaţii în mass-media cum că alimentele vor fi raţionalizate sau că circulaţia va fi închisă … etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situaţia în glumă arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ insinuând ca situaţia este scăpată de sub control. Mass media, cei care postează pe reţelele de socializare şi fiecare dintre noi ca cetăţeni responsabili va trebui să adoptăm o atitudine civică responsabilă”, a scris Arafat, sâmbătă seară, pe Facebook.

El îndeamnă la solidaritate şi încredere reciprocă. „Declararea stării de urgenţă este menită să ajute, să sprijine şi în niciun caz să creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat şi nici politizat. Este nevoie să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi”, a adăugat Raed Arafat.

Seful DSU, Raed Arafat, a dispus sambata, dupa ce Romania a intrat in Scenariul III (peste 100 de bolnavi de coronavirus), masuri suplimentare in vederea prevenirii raspandirii infectiei cu COVID-19:

  • Toate autoritatile locale vor actiona integrat doar sub coordonarea prefectului
  • Din 14.03.2020 se operationalizeaza Centrele Judetene de Coordonare si Conducere a Interventiei (CJCCI) cu reprezentanti ai tuturor institutiilor cu atributii in gestionarea epidemiilor
  • Va aparea un post telefonic cu un numar alocat care a fi comunicat personaelor aflate in izolare sau carantina pe raza judetului in vederea unei comunicari directe
  • Persoanele aflte in carantina intr-un judet in care nu au domiciliu pot fi transferate in judetul de domiciliu doar daca gradul de ocupare trece de 80% si afluxul continua.
  • Inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene vor asigura corturi pentru unitatile de primi urgente (UPU) in vederea efectuarii triajului

La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358.

Rugăm cetățenii să apeleze numărul unic de urgență 112 doar pentru situații de urgență, iar pentru solicitarea de informații să apeleze linia TELVERDE.

Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetățenilor și nu este un număr de urgență!

În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situații trebuie anunțate la numărul unic de urgență 112.


loading...
Partenerii noștri