Raed Arafat, avertisment despre redeschiderea şcolilor. „Există un risc de creştere. Un impact probabil o să apară”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că un impact asupra pandemiei de coroanvirus va apărea, cel mai probabil, după redeschiderea şcolilor începând de luni, 8 februarie. Acest lucru va putea fi constatat abia după 14 zile. Secretarul de stat în MAI a avertizat că există un risc de creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus.

05 feb. 2021, 23:20
Raed Arafat, avertisment despre redeschiderea şcolilor. „Există un risc de creştere. Un impact probabil o să apară”

Raed Arafat, avertisment despre redeschiderea şcolilor. Şeful DSU susţine că situaţia poate fi ţinută sub control, numai dacă toate regulile vor fi respectate. În caz contrar, numărul de infectări COVID-19 ar putea creşte.

„Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Aţi văzut că sunt puţine ţări care au ţinut şcolile închise. În acelaşi timp, noi suntem într-un scenariu acum şi trebuie să subliniez că scenariile folosite de unu la sută şi trei la sută în şcoli, dacă informaţia mea este corectă, este posibil să includă şi focarele la aceste scenarii. Adică noi când vom face schimbarea, trebuie să verificăm şi la CNCCI, eu ştiu că sunt incluse şi focarele aşa că nu va fi o schimbare radicală”, a declarat Raed Arafat la Digi24, conform News.ro.

Citeşte şi: Asistentă de la Institutul Marius Nasta, moartă acasă după doza de rapel a vaccinului anti-Covid. Avea 55 de ani și nu suferea de alte afecțiuni

Raed Arafat, avertisment despre redeschiderea şcolilor. „Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, se pot adopta alte măsuri”

Şeful DSU, Raed Arafat, a mai precizat că „se pot adopta alte măsuri”  dacă situaţia nu va putea fi ţinută sub control. Până în acel moment, autorităţile locale sunt cele care decid cum vor funcţiona şcolile.

„Există un risc, fără nicio discuţie, de creştere. În acelaşi timp, dacă respectăm toate regulile şi dacă respectăm scenariile, noi sperăm să ţinem situaţia sub control. Dacă vedem că situaţia nu poate fi ţinută sub control, dacă vedem că există o creştere a numărului de cazuri, atunci se pot adopta alte măsuri.

Din cauza avem scenariile. Acest lucru permite să fie un control, iar decizia este una locală, care se ia la nivelul judeţului, la nivelul localităţii, împreună cu şcoala. Nu e o decizie care este la nivel naţional pentru că este imposibil să luăm decizii la nivel naţional pentru fiecare şcoală, în ce scenariu intră şi din ce scenariu iese”, a mai declarat Raed Arafat, conform sursei citate.

Citeşte şi: BILANȚ VACCINARE 5 FEBRUARIE. Peste 26.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. 8.501 cu Moderna