Raed Arafat avertizează asupra tulpinilor mutante şi taie concediul medicilor: „Soluţia rămâne vaccinarea”

Raed Arafat, Valeriu Gheorghiţă şi Ioana Mihăilă au vorbit în aceeaşi zi despre pericolul tulpinilor mutante.

29 iun. 2021, 21:12
Raed Arafat avertizează asupra tulpinilor mutante şi taie concediul medicilor: „Soluţia rămâne vaccinarea”

Raed Arafat face un apel la populație și îi îndeamnă pe români să fie foarte atenți de unde își iau infrmațiile despre vaccin. El îi îndeamnă pe cetățeni să se vaccineze în continuare și atrage atenția asupra riscului la care suntem expuși în viitor, în contextul în care apar tot mai multe variante pentru Sars-Cov-2.

„Am mai zis. Eu spun că oamenii trebuie să se informeze mai bine, din sursele oficiale. Să vadă sfatul oficial. Faptul că suntem bine acum nu garantează că o să fim bine în viitor. Soluția rămâne vaccinarea.  Noi îi sfătuim pe oameni să discute cu medicul, să se informeze. Poate că unii văzând situația noastră au impresia că nu mai trebuie. Oamenii să fie mai deschiși. Informările oficiale nu au nicio intenție să inducă în eroare. Să fim foarte atenți”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă de la Guvern.

Proiectul de încurajare a vaccinării prin acordarea unei zile libere persoanelor care se vaccinează, respectiv părinților care își însoțesc copilul la vaccinare a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, anunță USR PLUS. ”Dacă asta va rezolva să vină mai mulți la vaccin… Nu știu să vă spun dacă este o soluție bună sau o soluție rea. O să vedem impactul ei.”, a precizat Raed Arafat.

Arafat vrea să taie concediul medicilor

Șeful DSU a explicat că un medic de la Ambulanță are 52 de zile de concediu, în condițiile în care sistemul este în mare penurie de specialiști. Suspendarea legii este până la finele lui 2022.

Raed Arafat a anunțat că guvernul a decis să suspende o lege dată chiar în acest an pentru că ar fi aruncat în aer sistemul medical de urgență! Arafat a precizat că Legea 5 din 2021 ar fi produs o plecare masivă a angajaților de la ambulanță și UPU.

”OUG de suspendare a legii nr 5 din 2021. Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani personalul care lucrează în Ambulanță și Serviciile de Primiri Urgențe.

Legea permite că persoana care a ajuns la 57 de ani să solicite anual prelungirea cu câte un an a activității sale, cu condiția de a fi consultată de un medic. Noi am făcut o analiză de impact. Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanță și 17% din Serviciile de Primiri Urgență care se află în situația de a solicita prelungirea.

Tulpina Delta a făcut prima victimă în România. Specialiştii anunţă un nou val de infectări cu tulpina indiană din toamnă
Pe 3 ani ar fi 31% dintre medici pensionați, 12% dintre asistenți, 45% dintre ambulanțieri, 10% dintre șoferi și 34% dintre operatori. Toți, dacă vor vrea să rămână, trebuie să ceară păstrarea lor.

La concedii s-au mai adăugat 10 zile. Un medic primar ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică ar lipsi 10 săptămâni din 52 de săptămâni. Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să îi înlocuim.

A scăzut perioada de pregătire a medicilor care fac competența pentru UPU cu 6 luni. Am avut discuții cu reprezentanții sindicali, venim cu soluții fezabile și care nu pot fi rezolvate prin OUG, ci doar prin Parlament.”, a spus Raed Arafat.

Valeriu Gheorghiţă face declaraţii alarmante: „La sfârşitul lui august, 9 din 10 cazuri de Covid vor fi cu tulpina Delta”