Raed Arafat avertizează: „Românii s-au relaxat şi nu mai respectă recomandările. Cazurile de COVID-19 ar putea creşte alarmant”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că, în perioada următoare, cazurile de coronavirus ar putea crește alarmant în România, deoarece oamenii au început să se relaxeze și nu mai respectă recomandările.

11 apr. 2020, 11:29
Raed Arafat avertizează: „Românii s-au relaxat şi nu mai respectă recomandările. Cazurile de COVID-19 ar putea creşte alarmant”

Există o transmitere comunitară a virusului şi aceste cifre cresc. Este posibil să mai crească, să existe cifre mai mari. Observ, în ultimele trei zile, că circulatia a crescut şi începe să fie mai intensă. Înseamnă că oamenii nu respectă recomandările„, a spus Raed Arafat, sâmbătă, într-o intervenţie la Realitatea Plus.

Singurul mod prin care putem reduce transmiterea este să aplicăm recomandările şi să stăm acasă„, a mai spus Raed Arafat.

Citeşte şi BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 523 de cazuri noi de COVID-19, record pentru o singură zi. Numărul persoanelor infectate a ajuns la 5.990

În ce privește estimările pe care le fac experții, pe baza unor modele matematice, șeful DSU susține că vârful epidemiei va fi în ultima decadă a lunii aprilie, dar acest lucru se poate schimba și în funcție de comportamentul populației. „Ar fi păcat să stricăm lucrurile bune făcute printr-o relaxare în acest moment. Lucrurile nu s-au schimbat, dar nu am trecut hopul. Situația este sub control, dar asta nu înseamnă că ne putem relaxa„, a mai spus Raed Arafat.

Întrebat dacă ar susține o înăsprire a restricțiilor, el a răspuns că mai degrabă se impune o sporire a numărului controalelor pentru respectarea actualelor restricţii.