Raed Arafat: Cazurile de infectare raportate zilnic sunt doar cazuri noi, nu şi retestări

Raed Arafat a explicat, luni seară, că toate raportările zilnice se referă doar la cazuri noi de infectări cu coronavirus, nu cuprind și retestări. Reamintim că, luni au fost raportate 413 noi cazuri de infectare cu coronavirus, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 32.948.

13 iul. 2020, 19:23
Raed Arafat: Cazurile de infectare raportate zilnic sunt doar cazuri noi, nu şi retestări

„Testele raportate zilnic, public, sunt testele care arată cazuri noi. Cine a încercat să vină să spună că acolo există și alte cazuri, care nu sunt cazuri noi, care sunt retestări… Poate la începutul începutului, acolo a fost un amestesc, dar deja, de luni de zile, sunt (raportate zilnic, n.r) numai cazurile noi”, a spus medicul Raed Arafat la TVR. 

Șeful DSU a explicat și de unde provin aceste cazuri noi.

„Cazurile noi provin de la oameni care sunt simptomatici, oameni care s-au testa, oameni care sunt contacți direcți, care s-au testat, care se descoperă dintre ei pozitivi, oameni care merg și se testează la privat și descoperă că sunt pozitivi. Astea sunt cazurile noi. „

Arafat a mai spus că testările sunt apanajul Institutului Național de Sănătate Publică și a Direcțiilor de Sănătate Publică, a explicat Arafat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, luni, alte 413 noi cazuri de infectare cu coronavirus, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 32.948. În ultimele 24 de ore, 17 persoane au decedat de coronavirus pe teritoriul României, bilanţul morţilor ridicându-se astfel la 1.901. De asemenea, numărul pacienţilor cu test pozitiv care au fost externaţi la cerere a ajuns la 573. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 235 de pacienţi.

Raed Arafat, despre protestele din Piaţa Victoriei: „Asta este realitatea”

Întrebat despre mesajul său pentru protestatari și anume că-i așteaptă la spital, Raed Arafat a răspuns: „Îmi pare foarte rău, dar este realitatea! Dacă noi vorbim despre oameni care merg în piață fără mască, fără nimic și fac protest fără mască și stau unul față-n față cu celălalt, ce doriți să spun? Știu că supăr pentru că sunt direct, dar este un mesaj realist, oamenii respectivi s-au expus.”

Reamintim că după ce duminică s-au adunat în Piaţa Victoriei peste 1000 de oameni, pentru a protesta împotriva încălcării drepturilor prin legile carantinei, luni seară au început din nou să se strângă protestatari. Manifestanții au stat în genunchi și s-au rugat, rostind „Tatăl nostru” și „Crezul”. Ei au promis că vor merge în Piață în fiecare seară și au spus că ei cred că virusul există, dar sunt nemulțumiți de măsurile luate de guvernul condus de Ludovic Orban. 

Citeşte şi Mugur Mihăescu: „Eu am fost în Piaţa Victoriei pentru că vreau să ajut autorităţile, ca şi ele să ne ajute pe noi”