Raed Arafat: Cei care refuză consolidarea clădirilor cu risc seismic trebuie forţaţi să accepte măsura

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că proprietarii imobilelor cu risc seismic care refuză consolidarea şi pun în pericol viaţa altor persoane ar trebui forţaţi, într-un fel, să accepte intervenţiile, în contextul în care există un proiect de lege care prevede exproprierea acestora.

16 apr. 2017, 09:57
Raed Arafat: Cei care refuză consolidarea clădirilor cu risc seismic trebuie forţaţi să accepte măsura

Întrebat dacă este de acord cu măsura exproprierii persoanelor care refuză consolidarea imobilelor cu risc seismic pe care le deţin sau le administrează, Raed Arafat a afirmat că „Dacă el nu vrea şi tu vrei să faci consolidarea şi el tot nu vrea şi nu găseşti o metodă să-l forţezi, care e soluţia? (…) Problema nu e când este unul singur, că omul îşi asumă răspunderea, problema este când ai o clădire în care stau 20 de familii şi o singură familie te blochează. Trebuie găsită o soluţie ca cei care refuză să fie forţaţi să accepte consolidarea clădirilor în care stau şi alte persoane„, a declarat, pentru MEDIAFAX, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

În Camera Deputaţilor există un proiect, iniţiat în legislatura trecută de Dan Cristian Popescu, fost deputat PNL, care prevede introducerea procedurii de expropriere pentru proprietarii sau administratorii imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, dacă aceştia refuză să aplice măsurile legale de intervenţie şi pun în primejdie viaţa altor persoane.

În situaţia în care proprietarii sau administratorii construcţiilor încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, deşi notificaţi şi sancţionaţi conform legii, tergiversează, se opun sau refuză cu rea credinţă măsurile dispuse în prezenta Ordonanţă, punând în pericol viaţa şi integritatea corporală a altor persoane, autorităţile competente vor trece la începerea procedurii de expropriere în regim de urgenţă conform Legii 255/2010, aşa cum a fost modificată, privind exproprierea de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local„, se arată în proiectul de act normativ.

Până acum, proiectul a primit raport negativ din partea comisiilor de specialitate.

Citeşte şi Arafat, avertisment fără precedent privind catastrofele naturale. Vezi ce se întâmplă în România în cazul unui cutremur