Raed Arafat: „Certificatul verde va intra în vigoare luni noaptea. Nu poate fi vorba despre discriminare”

Raed Arafat a anunţat sâmbătă 5.388 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Totodată, şeful DSU a precizat în ce condiţii va fi folosit certificatul verde şi când va intra acesta în vigoare.

18 sept. 2021, 13:44
Raed Arafat: „Certificatul verde va intra în vigoare luni noaptea. Nu poate fi vorba despre discriminare”

Raed Arafat a precizat, totodată, că in ultimele 24 de ore, 97 de persoane au decedat, 4 dintre acestea fiind vaccinate, dar cu comorbidităţi. O persoană decedată avea peste 60 de ani, două peste 70 ani si o persoană peste 80 de ani. Persoanele tinere decedate toate sunt nevaccinate.

162 de copii infectaţi cu COVID sunt internaţi în spital, 16 dintre ei fiind la ATI. La ATI sunt 798 de pacienţi.

HG emisă ieri nu a impus restrictii. Ce înseamnă certificatul verde

Şeful DSU a precizat că oricine, vaccinat sau nevaccinat, va putea participa la orice fel de eveniment, cu respectarea unei condiţii.

Certificatul verde permite oricui sa participe la evenimente, dar cu o conditie. Fie sa fii vaccinat sau, daca nu, sa fii testat, sau sa fii trecut prin boala in ultimele 180 de zile. Nu putem vb de discriminare. In aceasta situatie, noi permitem tuturor categoriilor sa participe, dar sa se afle intr-una dintre cele trei situatii„, a precizat Arafat.

Citeste si Situaţie dramatică la Institutul „Marius Nasta”. Medicul Beatrice Mahler: „Un pacient de 20 ani nu evoluează bine. Provine dintr-o familie care nu crede în virus”

Daca in viitor unele activitati se consideră ca trebuie sa fie mai controlate, acest lucru e prevazut deja in HG, e una din masurile de sanatate publica care se aplica si in alte tari„, a adaugat seful DSU.

Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit actului normativ, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

Citeste si Alexandru Rafila: Cred că vom depăşi maximul numărului de cazuri înregistrat în valul trei. Gheorghiţă anunţă 20.000 de cazuri pe zi

Referitor la locurile de la ATI, şeful DSU a precizat că există suficiente locuri libere în ţară, dar că medicii întâmpină adesea rezistenţa pacienţilor sau aparţinătorilor de a fi transferaţi.

Avem un total de 959 de paturi la ATI, 176 de paturi ATI în Bucureşti. Noi putem găsi locuri libere în ţară, dar adesea familia sau pacientul refuză transferul. Transportul se face cu elicopterul dacă e distanţa mare. Dacă pacientul insistă să rămână unde nu sunt locuri, presiunea creşte pe UPU„, a precizat Raed Arafat.