Raed Arafat desfiinţează DOCTORATELE în Medicină. Ce îi răspunde rectorul UMF Cluj

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a apreciat că doctoratul în domeniul medical din România a devenit o"formalitate" şi a aprecizat că ar avea o calitate "redusă şi fără valoare". Preşedintele Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj, Alexandru Irimie, i-a răspuns secretarului de stat, transmiţând că "educația în medicină trebuie efectuată de cadre didactice competente".

12 ian. 2015, 12:37
Raed Arafat desfiinţează DOCTORATELE în Medicină. Ce îi răspunde rectorul UMF Cluj

Doar prin faptul că i-am obligat pe toţi care fac parte din sistemul de învăţământ universitar medical să deţină titlul de doctor sau în cazul asistenţilor universitari să fie cel puţin doctoranzi a generat unele probleme a căror recunoaştere nu se doreşte şi am să dau exemple. În SUA, anul trecut, erau 309 de profesori de medicină de urgenţă în universităţile americane, unde doar şase au doctoratul. Ridicând nivelul, ca să fie neapărat cu doctorat sau doctorand, noi am redus calitatea şi am redus expunerea şi pregătirea studenţilor noştri. Determinând forţat medicii tineri să acceadă procedura de obţinere a titlului de doctor, nu am făcut decât să-i împovărăm pe toţi cei care trebuie să achite sume imense, dacă nu sunt bursieri, pentru şcoala doctorală, care a devenit o sursă importantă de venituri pentru universităţi. Pe de altă parte, eu nu ştiu unde vor oferi viitori doctoranzi atâtea subiecte şi teze de doctorat reale, utile şi valide din punct de vedere ştiinţific, solicitându-le obligatoriu tuturor să aibă astfel de doctorate”, a declarat Raed Arafat, potrivit voceatransilaniei.ro.

Răspunsul din partea preşedintelui Asociației Universităților de Medicină și Farmacie din România, rectorul UMF Cluj, Alexandru Irimie, nu s-a lăsat aşteptat. Acesta arată că doctoratul este obligatoriu pentru un cadru didactic competent.

Obligativitatea tinerilor medici, viitoare cadre didactice, de a fi doctoranzi și de a susține doctoratul, conform legislației în vigoare, este un concept european, la care toate Universitățile de Medicină și Farmacie din România au subscris. Explicația este simplă: educația în medicină trebuie efectuată de cadre didactice competente, având calități atât de formator cât și de cercetător. În plus, doctoratul și implicit formarea ca cercetător, sunt obligatorii pentru că generează un spirit critic și inovator, necesar oricărui cadru didactic„, a precizat Alexandru Irimie.