Raed Arafat, despre mecanismul de alertă european privind imunoglobulina: Noi vom suporta costurile

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seara că România a apelat şi la mecanismul NATO pentru imunoglobulină, în paralel cu Mecanismul de Protecţie Civilă european.

05 mart. 2018, 19:22
Raed Arafat, despre mecanismul de alertă european privind imunoglobulina: Noi vom suporta costurile

„Acum mi-a venit adresa de la doamna ministru semnată, aşa că vom parcurge exact demersurile care se fac în mod oficial. Adică IGSU, care este punctul de contact pentru astfel de mecanisme, o să trimită solicitarea, explicând că noi vom suporta costurile şi vom suporta transportul prin UNIFARM. Singura problemă este să identificăm stocul necesar pentru noi, ca să fie pus la dispoziţie, îl procurăm şi îl aducem de urgenţă în România. Ţările care identifică astfel de stocuri vor lua legătura cu noi şi vor pune la dispoziţie stocurile”, a explicat Raed Arafat, într-o intervenţie la Antena 3.

Potrivit Agerpres, el a afirmat că, în cazul imunoglobulinei, ar putea fi vorba şi despre o formă de presiune a firmelor asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea preţului. „Ştiţi foarte bine că au fost multe discuţii cu firmele importatoare sau fabricante care nu au ajuns cu ele la un final. În final, trebuie să recunoaştem că este şi o formă de presiune asupra Ministerului Sănătăţii pentru stabilirea unui preţ sau altul”, a spus secretarul de stat în MAI.

Raed Arafat a susţinut că ştia de intenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, privind declanşarea mecanismului european. „Ştiam de intenţia că, dacă nu reuşeşte să rezolve cât mai repede cu firmele care importă acest medicament, să declanşăm Mecanismul de Protecţie Civilă şi nu numai”, a adăugat şeful DSU.

Ministerul Sănătăţii a informat luni seara, printr-un comunicat, că, având în vedere discontinuităţile apărute începând de anul trecut în aprovizionarea cu imunoglobulină umană, a luat decizia pentru declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă. Decizia a fost aprobată de premierul României.

Conform comunicatului, declanşarea acestui mecanism se realizează în baza Deciziei 1313/ 2013 a Parlamentului şi Consiliului European, în vederea asigurării cantităţii necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienţilor români.

„Discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a OUG 100/ 2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/ 2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, de scutire de la plata contribuţiei trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piaţa din România, cu impact vital asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţe primare, boli autoimune, boli neurologice”, precizează comunicatul citat.


loading...