Raed Arafat, despre noul dosar DNA în care este vizat: „Important e să nu fie acte de corupţie. Să vedem ce zic instanţele” VIDEO

Raed Arafat este vizat într-un nou dosar de la DNA, după ce Curtea de Conturi a sesizat Direcția față de posibile nereguli privind achiziții făcute anul trecut de Ministerul Sănătății, când Nelu Tătaru era ministru, şi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență.

21 mai 2021, 20:49
Raed Arafat, despre noul dosar DNA în care este vizat: „Important e să nu fie acte de corupţie. Să vedem ce zic instanţele” VIDEO

Curtea de Conturi a făcut publice sesizările la DNA abia acum, însă ele au la bază un raport publicat în vara anului trecut. Raed Arafat a reacționat vineri, pe pagina sa de Facebook, la noile acuzații.

Abuz în serviciu care se îndreaptă împotriva IGSU pentru că s-au produs pagubele. Vreau să intervin, fără să afectez ce face DNA, care va verifica toate aspectele. Noi le-am contestat în instanță, deja. Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate din Elveția pe fonduri europene și din Coreea de Sud, cu bani de la buget. S-a plătit un avans, conform legii, urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme să le livreze din cauza problemelor care au fost la fabrică. Întârziind, a fost luată decizia de a întrerupe contractul și s-a solicitat plata avansului înapoi. Neplătind avansul, IGSU s-a îndreptat în instanța judecătorească din România împotriva celor două firme. Până să vorbim de pagubă, trebuie să așteptăm decizia instanței.

IGSU s-a îndreptat împotriva raportului Curții de Conturi în instanță. Este un proces recent. Sunt foarte multe aspecte acolo care trebuie să fie discutate pentru a decide că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului. Noi am trecut printr-o situație neobișnuită. Ne-am trezit cu speculanți, cu prețuri crescute la maxim de producători, de 3-4 ori mai mult, ne-am trezit cu o situație asemănătoare de șantaj, adică îți place iei, nu îți place, mai sunt 10 care vor. Noi ne asumăm riscuri ca să rezolvăm probleme, nimic nu e fără risc.

Raed Arafat: „Înainte să linşăm oamenii, să vedem ce zic instanţele”

Abuzul în serviciu, dacă a fost prin faptul că cineva și-a asumat un risc ca să rezolve o problemă, să salveze vieți, înseamnă că această persoană trebuie pedepsită pentru că și-a asumat riscul și responsabilitatea. Cum era mai bine, să stea să nu facă nimic, să spună că poate să moară lumea și să nu facă nimic?

Am avut discuții repetate cu Curtea de Conturi ca să le explicăm ce s-a întâmplat. Ce s-a întâmplat în 2020 a fost ceva extraordinar, nemaiîntâlnit, au solicitat soluții în spiritul legii. Important este să nu fie nimeni care a comis act de corupție, care a pus bani în buzunar. Asumarea responsabilității și a riscului poate să fie interpretată ca abuz în serviciu. Înainte să linșăm oamenii, să așteptăm ce zic investigatorii și, apoi, dacă se ajunge, să vedem ce zic instanțele. Nu suntem singura țară. Vom aștepta deciziile instanțelor.”, a explicat Arafat.

Curtea de Conturi a reclamat infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals la Ministerul Sănătății, iar prejudiciul depășește 2,8 milioane de lei.

La Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Curtea de Conturi Curtea a sesizat la DNA şi două posibile fapte de abuz în serviciu, iar prejudiciul este de peste 15 milioane de lei.

Curtea de Conturi a reclamat și Compania Națională Unifarm, atât la DNA, cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru un prejudiciu de peste 320 de milioane de lei.

Clarificari privind raportul Curtii de Conturi

In urma aparitiei informatilor despre raportul Curtii de Conturi, informatii care au fost deja vehiculate si anul trecut, in inregistrarea de mai jos gasiti unele clarificari asupra situatiei:

Posted by Raed Arafat on Friday, May 21, 2021

Citeşte şi: Marcel Ciolacu îl acuză pe Florin Cîţu că a anunţat UE că nu va mai mări pensiile: „Vom folosi toate mijloacele pentru a stopa reformele criminale”


loading...