Raed Arafat, despre Omicron în România: „E posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen. Cu această variantă, un om poate infecta alţi trei”

Raed Arafat, şeful IGSU, a avertizat că varianta Omicron este foarte periculoasă deoarece răspândirea ei este foarte rapidă, spre deosebire de alte variante.

18 dec. 2021, 21:03
Raed Arafat, despre Omicron în România: „E posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen. Cu această variantă, un om poate infecta alţi trei”

Dacă la varianta Delta un om infecta un om jumate, doi oameni infectau trei, acum, cu varianta Omicron, unu poate infecta şi trei. Deci 3 infectează după asta fiecare trei, deci trei infectează 9, şi aşa mai departe. Deci problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile”, a spus Raed Arafat, la TVR.

Şeful DSU dă asigurări că se fac pregătiri pentru orice situaţie care ar putea să apară. „Valul Omicron poate să fie diferit faţă de valurile trecute. Luăm în calcul posibilitatea să apară mai multe cazuri care nu sunt neapărat critice, dar să fie numărul lor mare şi să necesite inclusiv tratamente şi abordări, nu numai la medicii de familie, inclusiv la Primiri Urgenţe.

Citeşte şi De ce a trimis premierul Ciucă o echipă a Corpului de control peste Raed Arafat

Este posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen şi necesită tratamente avansate având în vedere numărul mai mic de vaccinaţi. Sunt mai multe posibilităţi şi ne pregătim pentru oricare dintre ele„, a mai spus acesta.

Arafat a mai explicat că în contextul în care alte ţări achiziţionează vaccinuri suplimentare la noi problema este că lumea nu se vaccinează. „Problema, la noi, este să convingem oamenii să se vaccineze. Noi avem vaccinuri, avem acces la vaccinuri, România nu a avut lipsă de vaccinuri, România are problema acceptării vaccinului şi delimitării de la dezinformare şi de la informaţiile false care continuă să circule în jurul acestui subiect”, a mai declarat el.

Citeşte şi Un nou val COVID în România, estimat la aproximativ două săptămâni după Revelion. Arafat: Nu toată lumea va respecta normele sanitare