„S-a aplicat şi la alţii!”. Raed Arafat explică de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall

Raed Arafat a explicat miercuri de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall-uri, în weekend. Șeful DSU spune că argumentul este unul cât de poate de științific: așa au făcut și alte țări. De asemenea, Arafat dă vina pe incluenceri pentru eșecul campaniei de vaccinare în România.

28 iul. 2021, 16:40
„S-a aplicat şi la alţii!”. Raed Arafat explică de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall
Raed Arafat explică de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall. Cine este de vină pentru eșecul campaniei de vaccinare

Raed Arafat a explicat, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, de ce persoanele nevaccinate ar putea avea interzis în mall-uri, în weekend.

Raed Arafat explică de ce ar putea fi interzis accesul persoanelor nevaccinate în mall

„Eu vă dau un exemplu. Dacă avem creșterea incidenței peste 3 la mie și măsura care era înainte era să le închidem înainte, poți să vii cu o măsură intermediară, să spun că le lăsăm deschise, dar să intre acolo doar cei vaccinați. Poate fi o soluție. Și chiar dacă dintre trei vaccinați, unul e pozitiv și transmite celuilalt, acela va avea o formă ușoară.

Argumentul științific este supraaglomerarea zonei respective. Unde s-a aplicat această regulă, că s-a aplicat în alte zone ale lumii, a fost argumentul că în weekend sunt zone mai aglomerate. Sunt măsuri unde se impune mască, dar sunt zone cum e restaurantul unde nu porți mască”, a declarat șeful DSU.

Citește și Guvernul a adoptat noile măsuri de relaxare ce intră în vigoare de la 1 august: Nunţi cu 400 de participanţi, competiții sportive cu tribunele pline

Șeful DSU dă vina pe influenceri pentru eșecul campaniei de vaccinare în România

De asemenea, șeful DSU a mai vorbit și despre eșecul campaniei de vaccinare în România. Arafat îi acuză pe influenceri că răspândesc fake news-uri despre vaccin

„Suntem două țări care au procente mai mici de vaccinare. Noi și Bulgaria. Acum sunt multe cauze pentru care populația nu a venit la vaccinare în numărul care era așteptat. AM avut o creștere foarte mare la început, după care am văzut că populația a început să fie mai reticientă de a merge la vaccinare. Poate pentru că au văzut unii că numărul a scăzut. Poate când o să vadă că numărul crește o să-și schimbe părerea și o să vină la vaccinare. Factorii care duc la asta sunt multipli. Nu este un singur factor, că a eșuat unul sau altul. Sunt foarte muți factori care duc la comportamentul populațional, inclusiv ce transmit unii, ce transmit alții, influencerii, persoanele care vorbesc toată ziua, seara și dimineața împotriva vaccinului, care vin cu fake news-uri și le răspândesc. Sunt oameni  care sunt influențați de acest lucru. Rolul nostru e să înercăm cât mai mult să le explicăm care e beneficiul pentru ei și realitatea științifică.

Nu premierul mă convinge să mă vaccinez, ci tot ce se întâmplă în jurul meu. Da, explicațiile din jurul meu mă convingeau să mă vaccinez. Depinde cum știu să mă vaccinez. Eu știu să caut informațiile din sursele credibile. Până la urmă domnul premier, colegii noștri, venim cu anumite date. Omul de rând poate vedea în jurul lui. Datele trebuie să fie din surse credibile: surse credibile, cu dovezi la ce spun… E foarte ușor să pui o informație pe un site”,a mai precizat șeful DSU.

Citește și Guvernul Cîţu, acuzat că vrea să impună vaccinarea anti-COVID. Europarlamentarii PSD, avertisment de la Bruxelles: „România riscă să devină oana neagră a UE”