Raed Arafat a făcut anunţul aşteptat de toţi: Se carantinează sau nu Capitala?!

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a răspuns la cea mai importantă întrebare: se carantinează sau nu Capitala, având în vedere că rata de infectare a depăşit 15 la mia de locuitori.

14 oct. 2021, 21:36
Raed Arafat a făcut anunţul aşteptat de toţi: Se carantinează sau nu Capitala?!

Raed Arafat a explicat că, în momentul de faţă, nu crede că se va ajunge ca carantinarea Capitalei, dar că trebuie luate, totuşi, anumite măsuri de limitare a răspândirii infecţiei cu COVID.

„Carantinarea Capitalei țării trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP-ului, pentru că impactul este unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar.

Clar că sunt măsuri care sunt necesare pentru limitarea contactului mișcării, pentru a limita răspândirea virusului. Putem să spunem că e un lucru de înțeles, dar a carantina Bucureștiul înseamnă că am izola Bucureștiul și Ilfovul de restul României. Acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență. La acest moment, ordinul, așa cum este trimis către mine, putea să fie emis și validat de CNSU în 48 de ore Mâine am convocat grupul tehnico-științific pentru o discuție pe această temă, după care vom supune CNSU spre decizie, dacă astfel de ordin poate fi emis. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului și Ilfovului în sensul de a le închide în aceste condiții.

Poate că vor fi analizare anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului dar fără a implementa o carantină zonală.

Măsurile care eu cred că trebuie luate:

-întărirea măsurilor de control.

-analiză dacă mai sunt şi alte măsuri ce pot fi implementate pentru limitarea răspândirii COVID.

Acesta e un punct de vedere personal, dar să vedem ce va decide Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

Există zone şi localităţi carantinate. Dar există şi măsuri care nu necesită carantinarea. Lucrurile evoluează. Sunt momente când analizezi şi vezi dacă sunt alte soluţii ce pot fi luate”, a declarat Arafat la Antena 3.

Rata de incidența pe Bucureşti a ajuns la 15,45 la mie şi mai mult, Clinceni, Ilfov 23,68 la mie sau Bragadiru, 20,23 cazuri la mia de locuitori.

Ce spune Dacian Cioloş despre carantinarea Bucureştiului

„Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie. Şi chiar dacă am fi în situaţia să o aplicăm, ar trebui aplicată pe un termen limitat în nişte condiţii foarte clare.

Astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare. Trebuie explicate oamenilor. Dacă nu îi avem pe oameni de partea noastră, degeaba luăm măsuri. Dacă oamenii nu le respectă pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers apoi”, a declarat Cioloş la TVR.


loading...