Stare de alertă în urma inundaţiilor: Drumuri închise, sute de oameni evacuaţi. Carmen Dan: E posibilă evacuarea forţată UPDATE

Mai multe drumuri judeţene sunt închise, iar sute de oameni au fost evacuaţi din cauza inundaţiilor. În judeţul Covasna, în zona Baraolt, a existat riscul de rupere a digului, dar situaţia s-a ameliorat în această dimineaţă, potrivit ministrului Apelor. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a mers joi în zonele afectate de inundaţii, aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov.

15 mart. 2018, 06:26
Stare de alertă în urma inundaţiilor: Drumuri închise, sute de oameni evacuaţi. Carmen Dan: E posibilă evacuarea forţată UPDATE

UPDATE: Potrivit MAI, ultimul bilanţ realizat joi seară arată că s-au înregistrat efecte ale inudaţiilor în 38 de localităţi din judeţele Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleormann, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

„Localităţile cel mai afectate au fost Căpeni, din judeţul Covasna şi Augustin, din judeţul Braşov. De aici au fost evacuate zeci de persoane, majoritatea la rude, situaţia fiind în dinamică. În localitatea Augustin s-a reuşit consolidarea digului de pe râul Olt şi au fost remediate fisurile, în prezent acţionându-se pentru evacuarea apei”, anunţă MAI.

 

Forţele MAI rămân, în continuare, mobilizate în Covasna, cu precădere în zona localităţii Căpeni, pentru monitorizarea situaţiei şi pentru a acorda sprijin populaţiei.

 

Conform ultimei centralizări, la nivelul întregii ţări, rămân afectate 3 drumuri naţionale, 9 drumuri judeţene şi un tronson de cale ferată. Au mai fost inundate 235 curţi, 15 anexe gospodăreşti, 622 fântâni, 4 case, 9 poduri şi podeţe şi 23 beciuri.

 

„Menţionăm că aproximativ 5.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti sunt în teren, cu peste 2.300 mijloace tehnice, intervenind în sprijinul comunităţilor afectate de fenomenele hidrologice periculoase. Monitorizarea situaţiei şi coordonarea acţiunilor este realizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, completat cu grupa operativă a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, mai precizează MAI

UPDATE Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, aflată în zonele inundate din judeţele Covasna şi Braşov, a apreciat că în continuare situaţia este critică, în condiţiile în care digul de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt este instabil. Ministrul a mai spus că dacă situaţia o va impune, oamenii vor fi evacuaţi cu forţa, decizie care trebuie luată, însă, de autorităţile locale.

„Nu am ieşit din zona de risc şi nici nu aş spune că am ieşit din situaţia critică, încă o tratăm ca pe o situaţie cu foarte mare risc”, a declarat joi Carmen Dan. 

Ministrul de Interne a spus că nu gestionarea situaţiei a reprezentat o problemă, ci faptul că oamenii au refuzat să fie evacuaţi.

„Specialistul de la Apele Române a prezentat posibile scenarii pentru perioada următoare, motiv pentru care am dorit tare mult să am o discuţie şi cu domnul primar şi cu domnul prefect, pentru că cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat nu a fost aceea în gestionarea situaţiei de către forţele cu autoritate şi responsabilitate, ci conştientizarea populaţiei care se află într-o zonă de risc. Digul este oricum instabil în acest moment, trebuie să vorbim cu oamenii şi să-i conştientizăm că trebuie să plece pentru o perioadă temporară din acea zonă”, a explicat Carmen Dan, referindu-se la situţia din judeţul Covasna, din zona baraolt.

Ea a precizat că, dacă situaţia o va impune, oamenii vor fi evacuaţi forţat.

„Oamenii trebuie să înţeleagă riscul. Dacă situaţia o impune, această evacuare poate fi şi forţată. Dar decizia aceasta o iau primarul şi prefectul, nu ministrul. Ne pregătim pentru încă o perioadă cu ploi însemnate cantitativ până duminică seară. Suntem într-o situaţie de risc, intrăm într-o altă situaţie cu un grad de risc ridicat”, a adăugat ministrul de Interne.

UPDATE 12 locuinţe, afectate de inundaţii în municipiul Făgăraş

Un număr de 12 gospodării din municipiul Făgăraş sunt afectate, joi, de inundaţii, în trei dintre acestea apa intrând în incintă, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Luiza Dănilă.

Şase dintre gospodării sunt la intrarea în municipiu dinspre satul Şona, iar celelalte şase în stânga podului peste râul Olt. Pompierii militari acţionează pentru evacuarea apei din aceste gospodării, a spus Dănilă.

Din cauza inundaţiilor, joi sunt închise şcolile din satele Şona, Hălmeag şi Paltin, a precizat inspectorul general şcolar Ion Negrilă. 

Inundaţii în Teleorman: La nivelul judeţului Teleorman apele sunt în retragere, mai sunt afectate de inundaţii 20 de localităţi, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman.

„La nivelul judeţului au mai rămas afectate de inundaţii 20 de localităţi (Drăgăneşti-Vlaşca, Tătărăştii de Jos, Tătărăştii de Sus, Bogdana, Botoroaga, Măgura, Gălăteni, Călineşti, Dracea, Ţigăneşti, Ciolăneşti, Dideşti, Orbeasca, Necşeşti, Trivalea – Moşteni, Beuca, Frumoasa şi Dracsenei), situaţia generală prezentându-se astfel: 1 locuinţă cu infiltraţii, 100 anexe gospodăreşti, 219 curţi, 45 beciuri, 16 spaţii comerciale, 2 baze sportive/teren sport/stadion, 35 podeţe, 6 poduri, 1.111 ha teren arabil şi 922 ha pasuni/fâneţe şi 572 fântâni”, precizează ISU Teleorman.

În document se arată că, urmare a raportărilor primite din teren de la membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi a verificărilor desfăşurate de către autorităţile judeţene, situaţia cu efectele inundaţiilor era în scădere la nivelul întregului judeţ, în sensul că a mai rămas o singură locuinţă cu infiltraţii, în localitatea Trivalea Moşteni.

”În localitatea Drăgăneşti Vlaşca apa s-a retras de pe carosabil, circulându-se normal atât pe DJ 503, cât şi pe E 70. În acea zonă mai sunt afectate 21 de anexe gospodăreşti, 16 spaţii comerciale, 1 bază sportivă – Şcoala Gimnazială Drăgăneşti Vlaşca, 1 podeţ, 20 fântâni, 13 ha teren arabil, 0,3 km străzi. 10 pompieri militari şi 15 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Drăgăneşti Vlaşca sunt pregătiţi să intervină pentru evacuarea apei din curţile şi gospodăriile afectate atunci când situaţia va permite ca acest lucru să se realizeze în mod eficient”, informează ISU Teleorman.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că ministrul Carmen Dan a ajuns în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov, unde un elicoper „efectuează un survol pentru monitorizarea în ansamblu a situaţiei din zona respectivă”.

„După realizarea acestei evaluări, ministrul va discuta cu autorităţile locale şi reprezentanţii structurilor MAI aflaţi în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluţii pentru protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora”, informează MAI.

______________________

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină pentru o evacuare forţată în zonele unde s-au produs inundaţii, având în vedere că sunt persoane care au refuzat să-şi părăsească locuinţele.

„Prioritatea noastră în acest moment este să convingem oamenii să părăsească zona aflată sub ameninţarea inundaţiilor. Chiar dacă apa s-a mai retras în acest moment, presiunea rămâne mare şi dacă digul va ceda, atunci putem vorbi de punerea în pericol a vieţii oamenilor şi cred că acest lucru este foarte important. Ministrul Afacerilor Interne este pregătit în acest moment şi pentru o evacuare forţată. Nu ne dorim acest lucru, motiv pentru care facem apel la oameni să înţeleagă situaţia şi să respecte instrucţiunile date de autorităţi. În total, la nivel naţional, potrivit situaţiei transmisă de MAI, avem 31 de localităţi afectate din 13 judeţe. Sunt afectate trei drumuri naţionale, zece judeţe şi peste 350 de gospodării. Prefecţii şi autorităţile din Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui au acţionat în toată acezastă perioadă şi vor rămâne în continuare concentraţi pentru a realiza intervenţii în sprijinul populaţiei dacă va fi necesar”, a declarat Viorica Dăncilă.

________________________

UPDATE Pompierii intervin pentru scoaterea apei din gospodării din Podu Olt şi cartierul Stupini, din Braşov

Pompierii militari intervin, joi, pentru scoaterea apei din 10 gospodării, două aflate în cartierul Stupini din municipiul reşedinţă şi opt din localitatea Podu Olt, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Luiza Dănilă.

De asemenea, echipe de intervenţie se află şi în localitatea Augustin, unde lucrează la întărirea digului de protecţie, dar şi la evacuarea apei din canalul de scurgere al pârâului care trece prin localitate.

Luiza Dănilă a mai menţionat că, în ceea ce priveşte debitul râului Olt, în localitatea Podu Olt, apele staţionează, în zona Feldioara sunt în uşoară scădere, iar în zona localităţii Hoghiz sunt în creştere.

În cartierul Stupini de la marginea municipiului reşedinţă, echipe ale Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Braşov acţionează pentru scoaterea apei din curţi şi grădini inundate aflate pe strada Fântânii, după ce, în cursul zilei de miercuri, au evacuat apa din case, beciuri şi magazii de pe aceeaşi stradă, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

____________________

UPDATE Trei drumuri judeţene şi două comunale din Covasna sunt închise din cauza problemelor cauzate de inundaţii

Trei drumuri judeţene şi două comunale din Covasna sunt închise circulaţiei din cauza problemelor cauzate de inundaţii, poliţia recomandând şoferilor să evite deplasările în zonele afectate şi să respecte indicaţiile autorităţilor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, sunt închise traficului rutier următoarele artere: DJ 131 B Baraolt – Augustin (în judeţul Braşov), DJ 131 Baraolt – Căpeni, de la intersecţia cu DJ131B, DJ 103 B Ozun-Teliu (judeţul Braşov), din cauza creşterii nivelului apei, pe o porţiune de circa 500 metri aceasta acoperind partea carosabilă, DC 9 Surcea – Telechia, care este afectat de aluviuni pe o distanţă de 250 m, şi DC 38, de la intersecţia DJ 131B-DJ 131 până în localitatea Racoşul de Sus, drumul fiind afectat de acumulări de apă pe o porţiune de 1,5 km.

Potrivit sursei citate, „poliţiştii acţionează pentru devierea traficului şi prevenirea producerii de evenimente rutiere pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile”.

De asemenea, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna au fost mobilizaţi pe timpul nopţii şi intervin alături de echipele de salvatori, pentru evacuarea populaţiei, a animalelor şi a bunurilor, în localitatea Căpeni – Baraolt.

Cetăţenilor li se recomandă să evite deplasările în zonele afectate şi să respecte indicaţiile autorităţilor.

UPDATE: Ministrul Apelor: Situaţia din Covasna s-a ameliorat

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, spune că situaţia din localitatea Căpeni (Covasna), unde exista riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt, s-a „ameliorat”, dar există în continuare o porţiune critică de aproximativ 30 de metri, iar acolo a fost supraînălţat digul cu saci de nisip. El a spus că localnicii au refuzat evacuarea, pe parcursul nopţii, invocând să aibă grijă de bunuri, dar în cazul în care „pericolul este iminent” vor pleca.

Ioan Deneş, care se află la faţa locului, a afirmat că autorităţile rămân în stare de alertă chiar dacă debitul Oltului a început să scadă.

„La ora 7.00 am ajuns din nou în Căpeni. Am mers pe acest dig şi am constatat că faţă de azi-noapte situaţia s-a ameliorat, dar în continuare, pe o porţiune de 20-30 de metri, se păstrează situaţia critică. Am decis ca pe această porţiune să se supraînalţe digul cu saci de nisip şi s-a supraînălţat. Rămânem în stare de alertă chiar dacă debitul Oltului a început să scadă”, a afirmat ministrul, la Digi 24.

El a mai spus că a vorbit cu cetăţenii care au refuzat să plece din casă, deşi exista decizie de evacuare, şi care i-au spus că stau să păzească bunurile. „Mi-au spus că stau de veghe să aibă grijă de bunuri, că înţeleg situaţia şi îşi asumă prin semnătură, dar în situaţia în care autorităţile spun că este pericol iminent părăsesc zona”, a declarat ministrul Deneş.

„Nu suntem mulţumiţi că oamenii au refuzat să plece şi am stat de veghe toată noaptea. Am supravegheat digul, toate căile de acces, au fost pregătiţi să intervenim. Prognozele sunt optimiste, prin urmare ar trebui să retragem pe parcurs din forţe”, a afirmat, la rândul său, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

UPDATE: Ministrul de Interne va merge în zonele afectate de inundaţii, aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va merge joi în zonele afectate de inundaţii, aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov.

„În momentul de faţă, pompieri, jandarmi şi poliţişti, împreună cu voluntari de la faţa locului, acţionează pentru întărirea, cu saci de nisip, a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în comuna Baraolt, sat Căpeni”, menţionează sursa citată.

Şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a ajuns în noaptea de miercuri spre joi în localitatea Căpeni, unde există riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, şi a încercat să-i convingă pe localnicii din zonă să evacueze locuinţele.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că situaţia este monitorizată în permanenţă şi au fost mobilizate forţe importante de intervenţie atât din cadrul instituţiei, al pompierilor voluntari, Jandarmeriei şi Poliţiei, cât şi al ISU Mureş şi ISU Bacău, care au venit cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.

Primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, localitate de care aparţine satul Căpeni, a declarat, pentru AGERPRES, că o parte dintre localnici refuză să îşi părăsească locuinţele şi şi-au asumat prin semnătură această decizie. El a mai spus că, dacă digul se va sparge, autorităţile vor recurge la evacuare forţată, persoanele respective urmând să fie găzduite provizoriu în incinta sălii de sport din localitate.

Raed Arafat: În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului. Oamenii refuză să plece din case, nu înţeleg că se pot transforma în victime

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi dimineaţă, că în judeţul Covasna, în zona Baraolt, există în continuare riscul de rupere a digului, deşi apele sunt în scădere, şi că în localitatea Căpeni s-a reuşit cu greu evacuarea unei mici părţi din populaţie, foarte mulţi localnici refuzând să plece din case. El a spus că oamenii nu înţeleg că se pot transforma în victime, iar autorităţile locale sunt „ezitante” în a lua decizia evacuării forţate.

Aproape o sută de pompieri, jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în localitatea Căpeni încă de miercuri seară, pentru evacuarea a trei sute de săteni, în condiţiile în care există riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt.

În zona Baraolt există în continuare riscul de rupere a digului, se fac evaluări la acest moment. Apa este în scădere, dar riscul nu este eliminat. Cu greu s-a reuşit pe parcursul nopţii evacuarea unei părţi mici din populaţie. Foarte mulţi au preferat să rămână în zona de risc şi nu înţeleg că dacă se rupe digul se pot transforma în victime„, a declarat Raed Arafat.

Întrebat dacă va fi luată decizia evacuării forţate a oamenilor, Arafat a spus că o astfel de hotărâre ar trebui luată în comitetul local sau judeţean şi că toată lumea este „ezitantă” să ia astfel de decizii, chiar dacă DSU a recomandat evacuarea forţată.

„Pe viitor trebuie evitată situaţia ca populaţia să rămână în zona de risc si noi să păzim şi să îi evacuăm când se rupe digul”, a afirmar Raed Arafat.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, joi dimineaţă, pentru News.ro, că la acestă oră debitele sunt în scădere, iar specialiştii de la gospodărirea apelor fac o nouă evaluare, pentru a stabili dacă mai există pericol ca digul să cedeze.

El a precizat că apele râului Olt au trecut peste dig, în unele porţiuni, dar nu există gospodării inundate, apa ajungând la o distanţă de aproximativ 800 de metri de prima casă, drumurile fiind însă inundate.

Conform sursei citate, doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din Baraolt. „Mulţi dintre localnici au mers cu mijloace proprii la rude sau la prieteni, iar 39 au refuzat să plece”, a mai spus reprezentantul ISU Covasna.

La operaţiunile derulate pe parcursul nopţii a fost prezent şi ministrul Apelor, Ioan Deneş, care se află în continuare în zonă.

Miercuri seară, autorităţile locale hotărâseră evacuarea preventivă a aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe şi cazarea acestora la căminul cultural şi la sala de sport din Baraolt, în condiţiile în care există riscul ca digul de protecţie din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii pe râul Olt.